Саудитска Арабия договори нова голяма инвестиция и подготвя поредния мегапроект, този път с участието на френската петролна група Total. Френската компания подписа предварителна сделка с държавния петролен гигант Saudi Aramco, за да изгради "гигантски" нефтохимически комплекс в кралството.

Проектът ще изисква инвестиции от около 5 милиарда долара и ще бъде интегриран в петролна рафинерия, която вече се управлява като съвместно предприятие между Aramco и Total. Двете компании нямат никакво намерение да се бавят - инженерните и проектантските работи ще започнат още през третото тримесечие на 2018 г.

Проект за $500 000 000 000: Рияд прави индустриален мегаполис в три държави

Проект за $500 000 000 000: Рияд прави индустриален мегаполис в три държави

Саудитска Арабия продължава грандиозния план за цялостна промяна на икономиката си

Сделката е подписана по време на посещението на престолонаследника принц Мохамед бин Салман във Франция. Тя ще даде тласък на Aramco, която се подготвя за първоначалното публично предлагане и ще помогне на кралството, тъй като то се диверсифицира далеч от петрола.

Новият завод ще създаде 8000 нови работни места и ще донесе нови технологии в кралството.

Saudi Aramco подписа сделки за $4.5 милиарда

Най-голямата петролна компания подписа сделки за $4.5 милиарда

Това са първите стъпки към диверсификация на икономиката

"Този проект ще ни даде възможност да укрепим връзките си със Саудитска Арамко, с която успешно оперираме най-голямата и най-ефективната ни рафинерия в света", казва изпълнителният директор на Total Патрик Пуяне.

Принц Мохамед Бин Салман е на световна обиколка, за да привлече чуждестранни инвестиции, тъй като той оглавява проекта Визия 2030 за дълбоко реформиране на саудитската икономика.