Легендарният футболист и бивш ръководител на Левски - Николай Илиев, е положително настроен относно бъдещето на неговия любим клуб. В обширно интервю пред ТОПСПОРТ, славният капитан на "сините" изрази надежда, че треньорът Петър Хубчев ще успее изгради един боеспособен състав, който да се конкурира с Лудогорец, както в четвъртфиналния им мач за Купата на България, така и за шампионската титла на страната. Илиев допълни, че вековниците се нуждаят от няколко класни попълнения, за да вдигнат още нивото на своето представяне.

Николай Илиев: На този етап Левски не е готов за шампионската титла

Николай Илиев: На този етап Левски не е готов за шампионската титла

"Публиката трябва да застане зад Петър Хубчев"

Футболист № 1 на България за 1987 година също така коментира шансовете на националния ни тим за достигане на Евро 2020, а също така и предстоящите битки на Лудогорец в евротурнирите срещу гранда Интер.

А какво е мнението му за задаващия се Конгрес на БФС през юни, ще прочетете в редовете от неговото изказване, специално за нашата медия.

Г-н Илиев, как бихте определили изминалия полусезон за Левски - успешен или не?

- В момента нещата бих ги разделил на две. Специално за клуба, прави ми много добро впечатление това, че се работи по базата, която е изключително важна за футболистите. Подновяват се терените, съблекални... Това са много важни неща за развитието на нашия клуб. И от друга страна това, което смятам, че е едно от най-важните неща, е Левски да бъде финансово стабилен клуб. Всички помним какво се случи по време управлението на Спас Русев. Сега се радвам, че нещата са тръгнали в положителна насока и съм оптимист за бъдещето на Левски, като клуб от финансова гледна точка, с този собственик.

Сагите в Левски са много шум за нищо

Сагите в Левски са много шум за нищо

"Сините" рядко уцелват с футболисти, които привличат трудно

А какво да кажем за клуба от спортно-техническа гледна точка?

- Смятам, че Левски не показва това, което желае публиката. Редува добри игри с не чак толкова, но за мен това е съвсем нормално, с оглед все пак на нов треньор, на нови футболисти... Започна изграждането на един отбор. Смятам, че на терена за нашия тим има три, четири или пет футболисти, които наистина заслужават да играят за Левски и покрай тях ще започне да се гради един силен отбор, който да стане абсолютният конкурент на Лудогорец и де факто да спечели тази година шампионската титла или Купата на България.

Снимка 333538

Източник: LAP.bg

За Купата "сините" се паднаха на четвъртфинал точно срещу Лудогорец. Какво очаквате от този сблъсък?

- Това беше най-удобният момент, в който можеше да се паднем с Лудогорец. Жребият е в точният момент, защото да не забравяме, че малко преди това те имат мачове в европейските клубни турнири срещу Интер. Това е един удобен момент за Левски да се възползва от ситуацията. Още повече, аз съм убеден, че стадионът ни ще бъде пълен, а нашите привърженици, както винаги съм казал, са не дванадесетият, а основният ни играч, ще помогнат много, за да може този мач да бъде успешен за Левски и да елиминираме Лудогорец. Знаем също така, че най-прекият път за достигане до евротурнирите, е спечелването на купата. Моментът е удобен и трябва да го използват. В никой случай обаче, не трябва да се примиряват или отказват от целта - шампионска титла. Бъдете сигурни, че Лудогорец тепърва ще допуска също много грешки, както го стори и през изминалата година. Не мога да кажа, че толкова постоянно и те играят. За това съм убеден, че допускайки грешки Лудогорец, ние трябва по възможно най-добрия начин да използваме тези ситуации и по възможност да се приближаваме и атакуваме първото място. В Левски винаги това са били основните цели, даже цели не са се и поставяли, ясно е, че в Левски така сме научени, така сме възпитавани, така сме израснали - само първото място, второ, трето и т.н, въобще не са успех за нашия клуб.

Левски има сериозна конкуренция за чешкия национал Йозеф Хушбауер

Левски има сериозна конкуренция за чешкия национал Йозеф Хушбауер

Халфът вече е бил в София

Критиците на Петър Хубчев обаче се възползват от факта, че към този момент той няма спечелен възлов мач, било то най-вече при гостуване. Не е ли това основният компонент, според който един отбор може да се смята за реален претендент за титлата?

- За да искаме да бъдем реален претендент за титлата, ние трябва да печелим и срещу по-непретенциозните, не само срещу силните. За съжаление не успяха да се спечелят важни мачове срещу сериозните опоненти, но аз мисля, че хората трябва все пак, колкото и жалко да е, че 10 години вече нямаме никакъв трофей, да имат търпение, защото още един път казвам, че това е един треньор, в който аз изключително много вярвам, тъй като аз знам как работи - ред, дисциплина, то се вижда и на терена, но резултатите тепърва ще идват, тъй като все пак се прави нов отбор, нови футболисти, а и виждате, че не всички точно са за Левски, да си кажем истината. За това се надявам новата селекция, която ще се прави през тази година да бъде с качествени футболисти такива, които да са с поне едно ниво над останалите, и най-вече се надявам, че този път Петьо Хубчев ще си прави селекцията. Това е много важно за отбора.

Снимка 239335

Източник: БГНЕС

Част от тази селекция вече е факт. Говорим за Деян Лозев и Симеон Славчев. Ще помогнат ли тези футболисти за надграждането на настоящия състав?

- Щом Хубчев смята, че ще му свършат работа, надявам се така да се получи. Те трябва да знаят, че отивайки в Левски, започваш от нулата. Започваш да градиш отново име, да се бориш за титулярното място и никой не трябва да си мисли, че такова му е гарантирано. Надявам се тези играчи, естествено избрани от Хубчев, да свършат работа за Левски.

Според Вас трябва ли да се закупи нов централен бранител, от дълго време се говори за Кристиан Димитров от Ботев (Пд)?

- Аз отдавна съм казал, че в защитата доста футболисти трябва да се сменят, в средата на терена също трябва един плеймейкър. Въобще има постове върху, които трябва да помисли сериозно, за да може да се изгради сериозен и конкурентоспособен отбор на Лудогорец. Да, има разлика спрямо тях от финансова гледна точка от инвестициите, които правят и футболистите, които се купуват. За това аз смятам, че първо трябва да се наблегне на школата, за да може да излизат оттам футболисти, които знаят какво означава Левски, за какво се борят и какво трябва да постигнат. Второто е, когато се взимат футболисти, те наистина да бъдат качествени. Нормално е да струват повече. По-добре един качествен, отколкото 5-6 футболисти, които нямат никаква работа в Левски. Още веднъж казвам, че покрай четирима-петима играчи, които аз виждам в първия състав, може спокойно да започне да се гради отбор за бъдещето.

Трансферната цел на Левски Стайн Спирингс - същият като Мариани, но не съвсем

Трансферната цел на Левски Стайн Спирингс - същият като Мариани, но не съвсем

Футболисти на Валвийк вече са успявали да се докажат на "Герена"

Бихте ли пожелали да назовете, кой е точно този "гръбнак" на Левски?

- Не. Не искам да го казвам в момента, защото ще започнат различни спекулации. Мисля, че Хубчев много добре си ги разбира нещата и вижда кои може да свършат работа, кои трябва да останат в отбора и около кои трябва да се гради гръбнакът на Левски. Но футболисти бъдете сигурни, че трябват на Левски, за да може да се вдигне качеството и за да бъдем по-конкурентно способни. Това въобще не се и коментира.

Според вас добър атестат за клуба ли е това, че Станислав Иванов грабна приза за "Най-прогресиращ млад играч на 2019 година"?

- Точно, това може само да ме радва, че той е юноша на Левски. Другото хубаво нещо, което чувам, защото не мога да бъда вътре в "кухнята" на клуба е, че се инвестира доста в детско-юношеската школа. По всяка вероятност има звено, което да открива таланти и да ги привличат в школата. Аз затова казвам, че първото и основно нещо е ДЮШ, материалната база и Левски да бъде финансово стабилен. Колкото и да е трудно на привържениците, че не печелим към момента шампионски титли, мисля, че това е основата, за да се тръгне към бъдещите успехи.

Прехвърлям Ви елегантно към битките на Лудогорец за Лига Европа срещу Интер. Какво се говори в Италия за този двубой? Като човек свързан с Апенините, изобщо обръщат ли внимание на този сблъсък тамошните медии?

- Доколкото разбрах, в Италия са били доста изненадани от изказванията на Лудогорец, приемащи този мач със сравнителна лекота. Но бъдете сигурни, че двубоят въобще не е ясен. Независимо, че Интер към този момент знаете добре на кое място е в Калчото. Смятам, че ако Лудогорец повярва малко повече в собствените си сили, може да направи един добър резултат, а защо не и изненада.

Снимка 242097

Източник: LAP.bg

Има ли шанс да подценят този мач интеристите?

- Футболът е на такива нива, че въобще не трябва да се говори за подценяване. През последните години Лудогорец направи име в европейския футбол. Смятам, че от Интер са запознати с това нещо, много добре разучават своите противници. Не бих казал, че може да подценят този мач.

Изненада ли Ви треньорското назначение на Павел Върба?

- От това си е решение на спортно-техническото ръководство на Лудогорец. Аз виждах, а и виждам все още много добра перспектива в лицето на Станислав Генчев.

Сериозен ремонт в съблекалнята на Левски

Сериозен ремонт в съблекалнята на Левски

Реновирането ѝ трябва да приключи до старата на зимната подготовка

Към финала на нашия разговор, няма как да не поговорим и за задаващите се баражи за Евро 2020, където националите ни ще се изправят срещу Унгария? Може ли "лъвовете" да извървят целия път за достигане до участието на големия континентален форум?

- Надявам се, колкото и в момента да виждам, че нямаме нужните и точни футболисти за един силен национален отбор. Аз стискам палци на нашите момчета да използват този шанс и да се класират. Оттам нататък проблемът е като се класираме, както Венци Стефанов каза, какво ще правим, защото може би е по-добре да не ходим. В момента като гледам състоянието на националния отбор и футболистите, които играят, за съжаление, не знам може да си имат и някакви други причини външни, за да показват такива слаби игри, но аз не виждам светлина в тунела за Европейското първенство.

Според Вас лидерът Ивелин Попов трябва ли да се завърне в националния тим за тези важни мачове? Как бихте коментирали цялата ситуация около него?

- Ивелин, по принцип, е нужен на националния отбор, но след като в преценил, че повече няма да играе, мисля, че няма място за връщане в националния тим. Ако аз бях треньор, не бих го приел да се върне, след като един път се е отказал да играе или е преценил, че трябва да напусне.

Снимка 340692

Източник: LAP.bg

И като заговорихме за важни дати, юни месец ще трябва да се определи бъдещето на българския футбол. Какво да очакваме от Конгреса тогава? Преди време разкрихте, а и говорихте за доста нередности в БФС, които от разстоянието на времето виждаме, че явно са били истина.

- Истина! Точно. Истината е всичко това, което казахме с Любо навремето. Виждате, че започна да излиза всичко. Важното е, когато държавата започне да си върши работата виждате, че нещата започват да се вършат. Сега докъде ще стигнат, докъде ще стигне самата истина, а тя истината е жестока, защото нещата, ако наистина се разплетат както трябва, не напразно в много интервюта казвам - майка плаче! Ние ги казахме много пъти нещата с Любо, но за да повярват хората, трябва и държавата да свърши нужната работа така, както трябва. Аз лично се надявам, че ще има промяна за доброто бъдеще на българския футбол и най-вече за нашите деца. За мен това ръководство на футболния съюз съсипа едно цяло поколение деца, които за съжаление нито спортуваха, нито ги накараха да спортуват, нито ги вкараха във футбола, нито както беше едно време - непрекъснато се спортуваше. Мисля, че това нещо трябва да се оправи и да се мисли най-вече за бъдещето на децата. А това може да стане чрез смяната на ръководството на футболния съюз с хора, които са знаещи , можещи, професионалисти, и които работят само и единствено в интерес на българския футбол. Такъв трябва да бъде профилът на всички тези, които ще управляват футболния съюз.

Станислав Иванов номер едно сред прогресиращите млади играчи за миналата година

Станислав Иванов номер едно сред прогресиращите млади играчи за миналата година

Тодор Неделев стана номер едно сред полузащитниците