Станислав Иванов е един от най-успешните кадри на "синята" школа в последната година. 20-годишният играч се утвърди в титулярния състав на Левски през сезона. Нападателят вкара и първия си гол за първенство в изминалия кръг срещу Ботев (Пловдив) (3:1). Станислав Иванов даде пространно интервю пред ТОПСПОРТ, в което разкрива за пътя си към титулярния състав, за целите си , както и как се е стигнало до участието му едва на 15 години в юбилейния мач срещу Лацио и след това до проби в Ливърпул.

Станиславе, срещу Ботев, вкара първия си гол с екипа на Левски за първенство. Какво означава това попадение за теб?

- Означава много. Важен гол за мен, а и за отбора. Спечелихме трите точки, което беше от голямо значение за нас.

Това ще ти даде ли допълнителна увереност със синия екип?

- Всеки футболист, който вкарва има повече самочувствие. Нормално е да ми вдъхне кураж. Чаках доста време за него. Работех и знаех, че е въпрос на време да вкарам.

В Левски настъпиха много промени. Как се отразиха те на отбора и на съблекалнята?

- Всяка промяна не се отразява добре на отбора и чисто психологически. Левски е голям клуб и търси резултати. Това е нормално.

Снимка 419338

Източник: БГНЕС

Промени ли нещо Георги Тодоров след като пое тима? Той ти е бил и треньор в ДЮШ...

- Аз го познавам много добре. Отличен треньор. Да, работихме заедно и в ДЮШ. За една седмица вдигна настроението на отбора. Имаше психологически проблеми, след трудните пет месеца. Сега има настроение. Това е много важно за един отбор.

Ти си юноша на Левски. Усещаш ли феновете на тима да имат по-специално отношение към теб?

- Мисля, че феновете си уважават юношите. Ние от деца израстваме в този отбор, знаем история, успехи. По-различно е.

Сега има доста юноши в първия състав. Какви съвети им даваш? Опитваш ли се по някакъв начин да им помогнеш?

- По-опитните футболисти им дават съвети. Аз им казвам да бъдат спокойни, защото съм минал по този път. Трябва да се отпуснат и да покажат качествата си.  

Снимка 419322

Източник: LAP.bg

Бързо премина от юношеския към мъжкия футбол. Какви са разликите и колко ти беше трудно да се адаптираш?

- Разликата е много голяма. При юношите е доста по-лесно. При мъжете се играе много по-бързо, чисто психологически е различно.

Какво е Левски за теб?

- За мен Левски е много. Левски е мечта. Всеки ден се боря да се наложа.

С кой си приятел от отбора?

- Аз съм приятел с всички. В тренировките и мачовете ние сме едно цяло. Извън тази обстановка, излизам с няколко момчета, но това е нормално. Няма как да излизаш с целия отбор. Нямам врагове в тима.

Тръгваш от Габрово, идваш сам в София. Разкажи нещо повече за този период.

- Да, дойдох сам. Избрах Левски пред няколко други варианта (б.р - имал е предложение и от Славия). Взех най-правилното решение. Започнах да тренирам при Божидар Костадинов. Настаниха ме в общежитието към Левски. Започнах да играя. Чисто футболно бързо се адаптирах. Трудно ми беше обаче, че не познавах никого. Бях сам и трябваше да разчитам само на себе си.

Снимка 373991

Източник: LAP.bg

Твоята звезда изгря в юбилейния мач на Левски с Лацио. Как се стигна до това едва на 15 години да играеш в този двубой?

- Тогава имаше няколко човека с националния отбор, съответно трябваше да се запълни групата. Тогавашният треньор Викторио Павлов ми се обади сутринта и ми каза - днес няма да тренираш с юношите, довечера ще играеш мач. Аз не знаех какво става. Чуех се майтапи ли се, истина ли е. Казах "добре", но цял ден стоях вкъщи и се опитвах да се съвзема. Обстановката беше много нова за мен. Дотогава бях тренирал 1-2 пъти с първия отбор. Не познавах никой, само треньорът. Когато стъпих на националния стадион се притесних доста. Все пак успях да вкарам гол. Това беше важна стъпка нагоре. Даде ми тласък и хората погледнаха на мен с други очи.

Беше на проби в Ливърпул. Как се стигна до тях и какви впечатления натрупа там?

- Беше страхотно изживяване. Изкарах една седмица. Дойде покана в клуба и се съгласиха да ме пуснат. Отидох с тогавашния шеф на школата - Иван Колев. Тренирах една седмица. Играх в мач, вкарах дори гол. Беше незабравимо за мен. Това е един от най-добрите отбори в света.

Каква е обстановката в школата там? Как се работи и на какво се залага?

- Доста по-различно е. Отиваш на стадиона сутринта и си тръгваш вечерта. Цял ден си със съотборниците си. Има си зони за отдих. Отборът се храни заедно. Отборът, в който бях прекарваше около 10 часа заедно. Не успях да се докосна до първия състав, за съжаление.

Снимка 383506

Източник: LAP.bg

Кога ти е било най-трудно във футбола до момента?

- Имал съм доста такива моменти. Когато не играеш за първия отбор не е приятно, но бориш се и продължаваш.

Какво искаш да постигнеш?

- Мечтая да съм жив и здрав. Да нямам контузии. Искам да стана основна фигура в Левски. Феновете да са доволни от играта ми. Мечтая един ден да играя с Левски в групите на Шампионска лига.

Не мислиш ли за трансфер?

- Все още не. Всеки футболист мечтае за чужбина, но сега гледам само и единствено Левски.

Георги Тодоров: Играхме по-агресивно и организирано, Станислав Иванов има страхотни качества

Георги Тодоров: Играхме по-агресивно и организирано, Станислав Иванов има страхотни качества

"Победата бе много нужна за спокойствието на отбора"