Лудогорец за четвърта поредна година ще участва в груповата фаза на европейски клубен турнир. Като добавим и първите две участия на разградския тим в основните схеми на Лига Европа и на Шампионската лига след това, то очевидно говорим за име с постоянно присъствие в континенталния футбол. Каквото и да си говорим, дали това се харесва или не на мнозина, Лудогорец е марката, която представя България на европейската сцена, ако ще и българите на терена в зелен екип да са малцинство (или понякога дори напълно да отсъстват).

Жребият определи: Лудогорец срещу ЦСКА (Москва), Еспаньол и Ференцварош!
на живо

Жребият определи: Лудогорец срещу ЦСКА (Москва), Еспаньол и Ференцварош!

Първите мачове са на 19 септември

В последно време от ръководството на клуба прибягват до шокова терапия в навечерието на важни мачове. Така например през пролетта непосредствено преди гостуването на стадион "Георги Аспарухов", когато евентуално победа на Левски щеше да доближи "сините" само на две точки до първото място, от Разград върнаха начело на щаба Стойчо Стоев, като понижиха в длъжност Антони Здравков. Това даде резултат - Лудогорец излезе пределно нахъсан, а също така решителен и уверен, за да спечели без особена интрига на "Герена".

Снимка 411452

Източник: LAP.bg

Преди визитата на Марибор от Разград приложиха същата стратегия, жертва на която този път стана самият Стойчо Стоев. Да, понатрупаха се "прегрешения" от страна на наставника - още отпадането от Ференцварош още на старта на квалификациите в Шампионската лига разпали слуховете, а след нулевото реми срещу Славия те се превърнаха във факт. Неумението на шампионите да реализират положенията си изяде главата на треньора.

Стойчо Стоев вече не е старши-треньор на Лудогорец
Обновена

Стойчо Стоев вече не е старши-треньор на Лудогорец

Решението е взето от собствениците на разградския клуб

Но правилно ли беше той да бъде освободен точно преди реванша в Словения? Резултатът говори в полза на това решение и все пак то си остава силно хазартно в своята същност. Да хвърлиш Станислав Генчев на огневата линия да дебютира в толкова важна среща, колкото и обещаващ специалист да е, съвсем не изглежда като най-добре премисленият ход. Началото на двубоя с Марибор беше впечатляващо, но след почивката "зелените" бяха на път да допуснат кошмарен обрат, а кулминацията на суматохата беше действието на Моци, който уцели гредата на... своята врата.

Снимка 440597

Източник: Официален сайт на Лудогорец

Победителите не ги съдят, а Лудогорец сега заслужено чака своята нова доза европейски футбол. Но това че Разград отново е на футболната карта на континента съвсем не означава, че там всичко е приказка. Клубът на братя Домусчиеви очевидно се движи на огромна дистанция финансово и организационнно пред конкуренцията си в България. На фона на инвестициите, които са направени в последните години, това, което се вижда на терена, не е чак толкова впечатляващо. Основните фигури отново са "старите кучета" - Марселиньо и Кешерю вкараха в Словения, докато Битон и Чибота може би са играчи с голям потенциал, който обаче засега не носи кой знае какви ползи.

Домусчиев: Никакво отстъпление! Целите на Лудогорец остават все така високи

Домусчиев: Никакво отстъпление! Целите на Лудогорец остават все така високи

"Трябва да стоим здраво стъпили на земята"

Като стана дума за Марселиньо, трябва да се запитаме - каква роля има всъщност треньорът в Лудогорец? От събитията в последната година не изглежда така, сякаш наставникът да е човек, който може да има глас и мнение за това как да се случват нещата. Не че не знаем поговорката за това кой плаща и поръчва музиката и не че и преди в Разград не са работили безпроблемни характери като Георги Дерменджиев например (с цялото уважение към треньорските му качества). Та в последните седмици видяхме, че футболистът Марселиньо е по-важен от треньора Стоев. След като наставникът първо заяви, че докато е начело, натурализираният бразилец повече няма да се появи в игра, последва "затопляне" в отношенията, на което инициатор едва ли е Стойчо Стоев. И в крайна сметка Марселиньо спечели, особено с прекрасния си гол в Словения.

Това са рисковете на треньорската професия. Но и това, че Лудогорец не може да намери постоянен вариант за наставник е един от проблемите в клуба. Шоковата терапия няма да спасява "зелените" от Разград всеки път. Жребият за Лига Европа, събрал шампионите с ЦСКА (Москва), Еспаньол и отново Ференцварош, дава добри шансове за излизане от групата. Но е трудно да си представим, че ще стане, ако "зелените" нямат уверен водач на скамейката. А се видя, че когато треньори се сменят, само за да гасят пожарите, дори и превъзхождащият всички у нас Лудогорец може да се озове на ръба на провала.

Снимка 440596

Източник: Официален сайт на Лудогорец