Производството на вино във Франция може да достигне нива със 17% по-ниски от миналогодишните, след като заради рекордните студове през пролетта част от реколтата измръзна. Районът Бордо може да загуби половината от нея, посочва ресорното министерство, цитирано от Reuters.
Франция е вторият най-голям производител на вино в света. Според първоначални оценки на ведомството тази година производството ще намалее до между 37 и 38.2 милиона хектолитра от 45.5 милиона през 2016 г.
При средна оценка от 37.6 милиона хектолитра, спадът би бил 17% на годишна база и 16% по-ниско от средното ниво. Ще бъде и "историческо дъно", даже в сравнение и с 1991 г., когато отново имаше големи студове.
През 2016 г. производството вече бе намаляло заради неблагоприятното време. Най-лошо пострада шампанското, като реколтата бе с 20% надолу от предходната година. Очакваше се тази година то да възстанови леко позиции - с около 8%, но все пак 9% под средното за периода 2012-2016.