Българският софтуерен разработчик "Сирма Груп Холдинг" АД ще търси да набере от фондовия пазар капитал от близо 40 милиона лева. Компанията планира да емитира над 39 милиона акции с право на глас и стойност от 1 лев, става ясно от уведобление за увеличение на капитала, подадено до Българската фондова борса (БФБ).

От него става ясно, че решението за пускането на ценните книжа на борсата е било взето на заседание на Съвета на директорите, продевено на 2 май.

Според съобщението на "Сирма Груп" към момента капиталът на дружеството е над 59 милиона лева, а с увеличението трябва да достигне размер от близо 99 милиона лева.

Българската софтуерна компания "Сирма Груп" увеличава 4 пъти печалбата си за 4 години

Българската софтуерна компания "Сирма Груп" увеличава 4 пъти печалбата си за 4 години

Дружеството представи своята стратегия за развитие на бизнеса й в следващите години

"Всички издадени от "Сирма Груп Холдинг" АД акции, както и акциите от новата емисия са от един клас - обикновени, безналични, поименни с право на един глас в общото събрание на акционерите, право на дивидент и на ликвидационен дял, съразмерни с номиналната стойност на акцията", посочват от компанията.

През октомври 2015 година дружеството направи своя дебют на борсата. По време на първичното публично предлагане (IPO) бяха записани акции за 11,5 милиона лева, като единичната цена тогава беше 1,20 лева.

Сирма Груп успешно пласира акции за 11,5 млн. лв.

Сирма Груп успешно пласира акции за 11,5 млн. лв.

Едно от най-значимите IPO на българския капиталов пазар

Самата "Сирма Груп Холдинг" е на българския пазар вече над 25 години, като е една от най-големите софтуерни групи в Югоизточна Европа. За нея работят над 360 души, като тя има приръствие в 50 различни държави.

Преди две години компанията отвори и своя офис в Щатите, който се намира в Ню Джърси.