Галин Димов е председател на УС на Българската конфедерация по кикбокс и муай тай. Ето какво каза той пред gong.bg:

Господин Димов, броени дни остават до края на 2019 г. Какъв е Вашият поглед към изминаващата вече година начело на Българската конфедерация по кикбокс и муай тай?

- Смея да кажа, че през 2019 г. се случиха неща, които досега на практика не се бяха случвали и бяха единствено плод на фантазии и мечти. Радвам се, че за кратък период от време успях да осъществя една голяма част от тях. Разбира се, това ми костваше изключително много време, много усилия. Извършиха се необходимите промени, които бяха буквално кардинални, за да може конфедерацията да си стъпи на краката и да може да поеме в правилната посока.

Вие оглавявате БККМТ от април насам и наистина времето за промени не е било много. Какви са все пак те в конкретика?

- Първото нещо, което успях да променя, а то беше наложително, е прекратяването на касовите плащания в конфедерацията, като всичко вече преминава по банков път. Така е кристално ясно и чисто какъв поток от средства влиза и излиза от БККМТ. Следващото нещо, което сторих, бе да довърша календара за 2019 г., който все още не бе направен. Наложи ми се в рамките на 20 дни да потърся домакин и да организирам цяло едно състезание, което за моя огромна радост се получи. Може би не бе точно най-голямото, но определено бе най-силното откъм присъствие и участници състезание. Става въпрос за надпреварата по кикбокс във всички татами стилове през месец април, провела се в София. Домакинството беше поето от спортен клуб "Стар тийм", за което отново искам специално да им благодаря за бързата реакция, както и за всичко, което се случи там. Следващото нещо, което трябваше да се оправи, бе при националните отбори. Те бяха съставени от имена, които вече не са активни състезатели и трябваше да бъдат заменени. Беше необходимо да се правят мотивирани писма до Министерството на младежта и спорта, да се влиза в обяснителен режим. Тези национални отбори трябваше да бъдат подготвени, бойците да се събират тепърва на лагери. За всички тези неща имах огромното желание да се случват по-рано през годините, но нямах възможността за осъществяване, която имам в момента като ръководен кадър.

Споменахте за календар 2019 г. и неговото завършване от Вас. По какъв начин той бе подобрен, тъй като знаем, че именно от местните турнири ще излязат и талантите на бъдещето?

- Да, тези турнири служат като голяма основа за бъдещето. Държавният спортен календар обикновено е квалификация за предстоящите международни състезания като европейски и световни първенства. Тъй като имаме статут на конфедерация, ние сме едновременно членове на Световната федерация по муай тай (WMF) и на най-голямата кикбокс организация WAKO. Пред нас стоеше особено сериозна задача - как да подредим календара и как да го направим по такъв начин, че да бъде удобен за абсолютно всички и да бъде разпределен в цяла България, а не да е концентриран в определени части на страната. Същевременно с това, ако има някакъв недостиг на държавни първенства, то ние от конфедерацията да успеем да организираме турнири съвместно с клубове-домакини. Това беше доста трудна задача за нас, но вярвам, че успяхме специално за 2019 г., като вече сме готови и за догодина.

Поставихте ли си като цел за 2020 г. едно своеобразно разширяване на вътрешната география на БККМТ в търсене на нови градове, които да развиват кикбокс и муай тай?

- Да, това беше и една от концепциите, която следвахме през 2019 г. Единствено времето не ни стигна, за да осъществим плана си докрай. За 2020 г. вече е изготвен вътрешният календар с държавните спортни първенства, както и няколко турнира. Не мога да отрека факта, че СК "Стар тийм" е най-активен с две международни надпревари по кикбокс от календара на WAKO, които ще включват както татами, така и рингови стилове. Тук на крака ще ни дойдат някои от най-добрите отбори от Русия, Унгария, Северна Македония, Хърватия. Домакините имат желанието тези турнири да се превърнат в традиция и ако покажем постоянство, след три години да вземем европейска или световна купа.

Факт е, господин Димов, че още през 2019 г. у нас вече се проведоха няколко турнира с международно участие. С какво успяхте да привлечете чуждестранните участници?

- На първо място с условията, които предлагаме в България. Безспорно е това, че където и да отидем в Европейския съюз, цените са безбожно високи. Само една нощувка на един участник е средно около 70 евро. Смятаме, че тук можем да предложим в пъти по-ниска цена, в пъти по-добри условия, както и да покажем, че ние сме една страна, която развива кикбокса на 100 % и нашето място е сред първите 10 отбора в света.

Няма как да не обърнем внимание на международните успехи на нашите национали през изминаващата година. 6 медала от СП по кикбокс в Анталия, 4 от СП по кикбокс в Сараево, 7 от ЕП по муай тай в Белгород и 15 от СП в Тайланд, отново по муай тай.

- Тези успехи идват вследствие на изграденото през годините от личните треньори в спортните клубове. Успяхме да направим една много добра селекция, като селекционерите Николай Атанасов и Станислав Бахчеванов си подредиха картите правилно, така да се каже, взимайки най-добрите налични състезатели. Имаме и още бойци, които се надяваме някой ден да получат своя шанс и с това да покажем ,че сме номер 1 не само в муай тай, а и в кикбокса. Това е въпрос на време и мога да кажа, че когато работим заедно, нещата се получават. Когато има разделение, всичко пропада.

А защо го има това разделение? То не се отнася само до кикбокс и муай тай, а се наблюдава от години и в други бойни спортове в световен мащаб.

- За съжаление това е факт. Не мога да кажа каква е главната причина, но както в останалите бойни спортове, така и при нас, се забелязва някаква завист. Завиждащите хора не само че не помагат, но и правят всичко възможно да се пречи. Това е една от задачите ми - да успея да обединя всички и да няма повече разделение между татами и ринг, между муай тай и кикбокс. Както знаете, ние упражняваме шест дисциплини в кикбокса, от които три в ринговите и три на татами, а и отделно спорта муай тай. Ние сме единствената спортна федерация с лиценз за тези спортове, който получихме и безсрочно съвсем наскоро. Мисля, че с подходящите хора, правилна подготовка и точен подход за година-две ще успеем да изчистим проблемите и ще тръгнем още по-нагоре.

Докато сме на вълна лицензи, господин Димов, няма как да не Ви върна върху един казус от месец ноември. Тогава един боец от Варна на име Харис Клеантус спечели международен турнир по кикбокс, което обаче доведе до негативна реакция от Ваша страна.

- Аз нямам нищо против успеха на всеки българин в международно състезание. Това е добро дошло за всички, но нещата трябва да се наричат с правилните им имена и истината да се казва такава, каквато е. Няма как да уважа такъв "световен шампион", който е отишъл на някакво си първенство, организирано от някаква Корпорация на бойците. На всичкото отгоре той е завел двамата си състезатели и докато си стои там, да реши да участва на първенството и да спечели две световни титли. Едната е в някакъв измислен стил "фрийбоксинг", а такъв стил в кикбокса няма, докато другата е в стил "лоу кик". После започва да се бие в гърдите и пуска статии по медиите, претендирайки, че е световен шампион. Нека ви кажа - да станеш световен шампион, най-вече в кикбокса, е изключително трудна задача, да не кажа почти непосилна. Нелепо е да отидеш и да спечелиш световно първенство просто ей така. За да станеш световен шампион, първо се иска селекция. Трябва да минеш през турнири, през държавни първенства, да бъдеш избран от национален селекционер. Имаш право на един-единствен представител от твоята държава, който може да се бие с тези на останалите страни. Не е възможно да си се явил на световно първенство и да играеш с трима французи до финала. Това е абсолютна нелепост, огромна глупост. Освен това самото световно първенство трябва да е организирано от някоя от големите организации, които са и лицензирани за това. Да не забравяме и че трябва да са признати от Международния олимпийски комитет. Самият факт, че по такъв начин са се случили нещата, ме накара да реагирам така. Това е омаловажаване на труда на всички наши състезатели, които се борят през годините, за да стигнат до почетната стълбичка, камо ли да бъдат обявени за световни шампиони.

Оставаме на темата за шампиони, но тези от женски пол. Страхотна 2019 г. изпратиха две дами, с които много се гордеете - Албена Ситнилска и Теодора Кирилова. Имате ли някаква конкретна политика, с която целите да засилите присъствието на жените в бойните спортове?

- Няма специална рецепта, но когато видим, че има такава дама, която се старае и иска да покаже нещо в бойните спортове, то тогава ние от конфедерацията правим всичко възможно да й подсигурим необходимите екипировка и подготовка. Разбира се, даваме й и пълната възможност тя да се яви на всички международни форуми. Това означава участие на европейски и световни първенства, както и на всички международни турнири от календара на WAKO и WMF, на които наш представител има възможност да участва. За нас развитието на дамите в бойните спортове е много важно и правим абсолютно всичко по силите си те да имат шанса да успеят.

Не смятате ли, че у нас има един особен предразсъдък за това че момичетата не могат да се бият?

- Прави ми впечатление, че все още някои не възприемат жените сериозно, но смея да твърдя, че Албена и Теодора, както и някои от по-младите като Полина Галинова, доказаха, че могат да изненадат своите скептици от мъжки пол. Виждам непрекъснато с очите си на какво са способни, а аз съм професионалист и мога да потвърдя, че се справят перфектно.

Какво ще кажете за развитието на професионалния кикбокс у нас? За да конкретизирам - от гледна точка на професионалните бойци, както и на организирането на професионални галавечери.

- Аз съм много доволен от това, че в България има толкова много промоутъри, които правят всичко по силите си да дадат трибуна на нашите състезатели в професионалното направление. Не мога да пропусна факта, че една от тези вериги е SENSHI. Там получаваме най-добрите условия за нашите състезатели, а бойците, срещу които се състезаваме, са наистина класни и не можеш да кажеш предварително кой ще е победител. Това означава много добра селекция и много добър мениджмънт от страна на самата верига, а и на мачмейкъра. Останалите виждат какво се прави и следват този път, което е похвално за всяка една от веригите в България. Преди години тенденцията беше да се правят наредени мачове, където едва ли не публиката знаеше предварително кой ще е победителят. Всичко това е вече в миналото и там ще си остане. В момента в професионалните направления прави впечатление, че се състезават само истински бойци, което прави победата на всеки от тях още по-сладка.

SENSHI се завърща с пето грандиозно бойно шоу - на 22 февруари във Варна!

SENSHI се завърща с пето грандиозно бойно шоу - на 22 февруари във Варна!

Вижте тук подробности

- През последните години родните бойци, най-вече през 2019 г., имаха възможността да тренират заедно със световни легенди като Петър Артс, Семи Шилт и Ернесто Хуст. Това няма как да не оказва своето влияние.

- Точно така. Това се случва благодарение на "Армеец", няма какво да се лъжем. Предоставят ни прекрасни възможности, каквито досега не сме имали. Възползваме се оптимално от тях, като се надяваме и в бъдеще тези светила в кикбокса да бъдат наши гости. Ние от страна на конфедерацията ще направим всичко възможно да участваме с пълния си отбор от професионалисти, национални състезатели, както и всички, които са достойни да представят България.

- По-рано през годината въведохте специални разпоредби, свързани с професионалните гали у нас, както и участието на национални състезатели в галавечери в чужбина. Каква бе причината?

- След буквалното претрупване на календара с професионални вериги, с ръководството на БККМТ преценихме, че това не е редно да се случва. На първо място за нас са световните и европейските първенства и участието на националните състезатели в тях. Имаше случай, в който национален боец не можеше да участва на световно първенство, което ни насочи към въвеждането на правила. Те ясно и категорично ограничават участието на национали в професионални гали 45 дни преди голямо първенство. Другото нововъведение е това, че професионална галавечер в България не може да се провежда 30 дни преди държавен шампионат. Ние искаме да поставим на първо място световните и европейските първенства, след това държавните състезания и тогава чак идват професионалните направления.

- Няма как да не споменем една престижна победа на България срещу Украйна, която нашите представители постигнаха на една съвместна гала по кикбокс. Никак не е маловажно, че успехът дойде на тяхна земя.

- Да започна оттам, че събитието бе плод на съвместната ни работа с президента на украинската кикбокс федерация госпожа Олга Павленко. Първата ни стъпка бе по време на световното първенство по кикбокс в Анталия, където проведохме няколко работни срещи. От тях произлезе идеята за съвместен лагер с националния отбор на Украйна, който ще се проведе в периода 1-14 август 2020 г. в НСБ "Спортпалас" във Варна. Докато разговаряхме за лагера, тя получи предложение от занимаващите се с професионалното направление в Украйна за това да бъде осъществена една двустранна среща България-Украйна. Идеята бе всяка държава да бъде представена от по трима състезатели в общо три срещи по кикбокс в стил К1. Правилата бяха 3 рунда по 3 минути с по 60 секунди почивка между рундовете. Събрахме се заедно с националния селекционер Станислав Бахчеванов и Владимир Вълев-Питбула и по тяхно предложение стигнахме до избора на Георги Тодоров, Драгомир Петров и Константин Михайлов. Имах възможността да ги гледам на живо в Интернет, тъй като всички мачове под егидата на WAKO се излъчват и всеки може да ги проследи в реално време. Момчетата се бориха със зъби и нокти и съм горд с това, че прославиха за пореден път страната ни на един такъв страхотен международен турнир. Особено предвид това, че всички си мислиха, че те нямат никакъв шанс. Те обаче доказаха, че България е една сериозна сила и че в кикбокса всички трябва да се съобразяват с нас.

- Обикновено в такива галавечери се счита, че съдиите подкрепят домакините...

- Но в случая всичко бе безпристрастно, а и нашите момчета не дадоха никакъв шанс за това мачът да се решава изцяло от съдиите. Да, Георги загуби двубоя си, но след това Драгомир и Константин показаха, че сме по-добрите. Драгомир доминира и в трите рунда, а Константин нокаутира един от големите им фаворити.

- Разкажете ни повече за съвместната си работа с Министерството на младежта и спорта и публичните власти като цяло в контекста на обновяване на материалната база и тренировъчната инфраструктура.

- Откакто аз съм председател на БККМТ, работя по осъществяване на сериозна и тясна връзка с министерството. Показахме им ,че ние като конфедерация се развиваме доста добре и смея да твърдя, че сме една от най-добре развитите в бойните спортове, както и в неолимпийските такива. Получаваме огромна подкрепа и разбиране от ММС, като имаме и отлично сътрудничество с някои от общините, които доста активно се включиха в календара ни през изминаващата година. Дори вече са готови за събитията ни през 2020 г., а безспорен положителен пример е Община Бургас. Със съдействието на кмета Димитър Николов Бургас прие няколко турнира, както и професионална галавечер, като се получи страхотен празник на кикбокса. Получихме предложение от още няколко общини, които искат през 2020 г. да бъдат домакини на наши турнири.

- Няма как да не обърнем внимание на това, че успяхте и да сформирате изключителен екип около себе си, който включва големи имена като Красимир Димов, Станислав Бахчеванов, Владимир Вълев-Питбула.

- Да, това е безспорен факт. Моят брат Красимир Димов е и председател на съдийската колегия, като благодарение на съвместните ни усилия, както и на тези на ръководителя на направление "татами" и колегата от СК "Стар тийм" Иван Георгиев, успяхме да направим един страхотен семинар за нови съдии. Той бе с цел вкарването на "свежа кръв" в нашите редици. На него се явиха 28 човека, които направиха всичко по силите си, за да преминат успешно теория и практика, както и да положат изпит с цел получаване на лиценз за наши съдии по кикбокс. Това се случи именно в град Бургас, което допринесе за споменатия вече от мен празник на кикбокса там. Всички тези хора, които споменахме по-горе, инвестираха от своето лично време, а и средства за бъдещето и развитието на съдийското направление. Специално за Станислав Бахчеванов и за Влади Питбула мога да кажа, че това са хората, с които аз съм израснал. Не е тайна, че Станислав е моят първи треньор още през 1999 г., когато започнах с бойните спортове. Това е човек, който знае какво прави и как да създаде истински шампион. Той може, знае и вижда във всекиго победата, както и как да я извлече от него. А за Питбула какво да кажа? Най-добрият! Знаете какво направи преди години, както и за успехите му в муай тай, кикбокс и в професионалните направления. Това е човекът, който победи най-силния руснак Максим Колпак в центъра на Москва пред погледа на милиони зрители.

- Освен позицията Ви на председател на БККМТ, Вие сте и мениджър и главен треньор на клуб "Вокил" от град Варна. Разкажете с няколко думи за изминалата година от гледна точка на клуба.

- Вече съм малко по-встрани в клуба, занимавам се основно с мениджмънта му. Треньорската дейност е приоритет на моите двама колеги - Петър Петров и Димитър Георгиев. На база на това, което знам от тях, а и като гледам класациите, ми прави впечатление, че доста сме свалили възрастовата граница на децата, които тренират при нас. Те идват от доста по-малки вече, а пък и участваме все по-активно на татами и рингови стилове. Факт е, че когато ние започвахме навремето, се занимавахме основно с муай тай, а в кикбокса участвахме основно в К1 и "лоу кик". Сега прави впечатление, че имаме страшно много деца, които се развиват много добре в татами стиловете. Така минаваме през пълната палитра на стилове в кикбокса, участваме активно и се надявам при излизането на крайната класация за 2019 г. да бъде ясно къде е нашето място.

- Казахте за свалянето на възрастта на трениращите. От гледна точка на председател на БККМТ - как ще изпратите децата в залите в национален мащаб?

- Това, което ние като конфедерация можем да направим, е предлагането на по-добри условия за трениране. Надявам се, ако един ден това се случи, да има една по-сериозна държавна политика, която да позволява абсолютно безплатно тренировки на деца при качествени треньори. Трябва да ги вкараме в залата, защото виждам какво се случва в момента. Децата в момента имат по-занижена физическа и двигателна култура и това, което на мен ми се иска, е държавата да вземе някакво отношение по въпроса.

- За финал - какво си пожелавате в личен и професионален план през 2020 г.?

- Искам да бъда здрав, щастлив и близките около мен да ме обичат. Късмет също, защото всичко останало ще го постигна сам. Смятам ,че съм достатъчно сериозен и решителен. За всички останали - бъдете здрави и щастливи също! Дано да имаме верни приятели, на които да можем да разчитаме. Трябва да правим добро, защото това е най-краткият път към щастието!

Галин Димов: В България кикбоксът се администрира и регулира единствено от БККМТ

Галин Димов: В България кикбоксът се администрира и регулира единствено от БККМТ

"За да си лицензиран спортен клуб в България има определени изисквания"