Трикратният световен шампион по бойно самбо и треньор на националния отбор - Росен Димитров коментира пред ТОПСПОРТ голямата новина в смесените бойни изкуства у нас, станала официално факт вчера.

Благой Иванов ще дебютира в най-популярната ММА верига UFC по мечтан начин - срещу бившия шампион на организацията в тежка категория - Жуниор дос Сантос.

Благой Иванов започва в UFC срещу Жуниор дос Сантос!

Багата започва в UFC срещу бивш шампион в тежка категория!

Мечтан дебют за шампиона ни!

Сблъсъкът между двамата ще бъде основен за вечерта в събитието на UFC, което ще се проведе на 14.07 в Бойзи, Айдахо.

Така Багата е на път да запише най-значимото индивидуално постижение в историята на българския ММА, като до момента наш боец дори не си бе помислял за възможността да бъде участник в мейн ивент на галавечер, организирана от най-мащабния промоутър в световен мащаб.

Снимка 323168

Започваме по същество - колко значимо е това, което вече се случва с Благой? Това ли ще бъде най-сериозното индивидуално постижение на български състезател в света на смесените бойни изкуства до момента.
- Разбира се! Безспорно. Имаме редица постижения, с които можем да се гордеем, но що се касае до среща в чужбина, с българско участие, няма никаква база за сравнение.

Само до преди няколко години се радвахме, че ще имаме участник в събитие на този промоутър, а сега Багата излиза в основен мач за вечерта. И то срещу кого!
- Наистина Дос Сантос е от изключителна класа. Но не мисля, че превъзхожда с нещо сериозно Багата.

В какво, според теб, се състоят основните разлики между тях? Къде Благой е по-силен и в кои аспекти пък отстъпва пред опонента си.
- Жуниор е по-бърз. Това е очевидно. Но не е единственото определящо нещо. Защото пък Благой е значително по-мощен. По-силен е. Това също можете да го видите. Дос Сантос има една голяма слабост и тя проличава при понасянето на удари в главата. Това, според мен, би следвало да бъде и една от основните цели пред Багата. Такива удари. Чисти. За да го отслаби максимално и съответно да може да си реши мача в един момент.

Снимка 284202

Източник: WSOF

Може ли, при положително стечение на обстоятелствата за нашия боец в този двубой, да си мечтаем за титла при най-тежките в UFC?
- Мисля си, че е възможно.

Много хора сега ще ни обвинят в популизъм и може би ще кажат, че преекспонираме ситуацията, тъй като става дума за български състезател.
- Не. Просто гледаме реално на нещата. Всичко е възможно при най-тежките, знаете. Не само в тази организация, но и по принцип в бойните спортове.

Снимка 327627

Източник: GettyImages

За да стане възможно това обаче, Иванов ще трябва да се справи с най-големите имена в момента в неговата категория. Има ли сили за победа срещу Стипе, да речем?
- Стипе, Кормие - без значение. Да, има. Мое мнение, естествено. Не ангажирам никого. Но знаете, че добре съм запознат с качествата на Багата. Не говоря празни приказки. Мечтата за българска титла в тежка категория на UFC вече я има. Но нека вървим стъпка по стъпка и не изпреварваме събитията. Първи на опашката е Дос Сантос.

Снимка 284201

Източник: WSOF

На какво се дължи пробивът на Благой в UFC, освен на проявения интерес от страна на промоутъра към него?
- Той започна работа с нов мениджър. Този, който работи с Франсис Нгану. Говорим за много добър специалист в тази насока. И качествата му си проличаха веднага.

За финал?
- Успех, Бага! Всички те подкрепяме и вярваме в теб!

Снимка 235968

Източник: Личен архив