Стефан Петерханзел с Пежо спечели 10-ия етап на рали "Дакар" - 449 км от Чилесито до Сан Хуан в Аржентина. Той стигна до победата след като съдиите го компенсираха с 14:13 минути.

На 83-ия км Петерханзел се сблъска със словенския мотоциклетист Симон Марчич. Марчич си счупи крака и 12-кратният победител на Дакар реши да изчака пристигането на медицинския екип преди да потегли отново по маршрута.

"Карах с около 60 км/ч, но видимостта беше лоша и не успях да го видя. Той също не караше бързо, може би с около 40 км/ч, но изведнъж се появи пред мене. Аз спрях рязко, но не можах да изменя посоката на движение. Той беше под колата ми. Навигаторът ми излезе от колата да провери какво е състоянието на мотоциклетиста. Той беше със счупен крак, но нямаше травми по главата. Марчич веднага каза: "Счупен ми е кракът". Изчакахме медицинския хеликоптер и продължихме нататък, като загубихме около 15 минути", каза Петерханзел.

Първи на финала в Сан Хуан беше Себастиан Льоб, но въпреки това беше изпреварен от Петерханзел в общото класиране.

Класиране след 10-ия етап:

1. Стефан Петерханзел (Пежо) — 24:58:43 часа

2. Себастан Льоб (Пежо) +5:50

3. Сирил Деспре (Пежо) +25:40

4. Нани Рома (Тойота) +1:00:55

Пилотите на КТМ Матиас Валкнер и Сам Съндърланд завършиха съответно 10-ти и 12-ти в етапа. И двамата загубиха време заради навигационни грешки. Пропускът на Съндърланд му коства доста голямо изоставане, но той все още води в генералното подреждане.За мотоциклетистите десетата отсечка на Дакар бе трудна от гледна точка на навигацията и не един и двама - включително няколко от фаворитите - се загубиха. В крайна сметка Хоан Бареда Борт зае първата позиция в дистанцията. Втори финишира Стефан Свитко, който припадна от изтощение малко след като финишира. Словакът бе откаран в болница в Сан Хуан. Трети остана аржентинецът Франко Каими с Хонда.

Пабло Кинтаниля вървеше втори в началото на 10-ия етап, но по-късно падна от машината си. Лекарите установиха, че има травма на главата и той се оттегли от надпреварата. Това изведе Валкнер на втора позиция.

При АТВ-ата етапът беше спечелен от руснака Сергей Карякин, който води в генералното класиране пред чилиеца Игнасио Касайе с аванс от 21:05 минути.

При камионите победи Едуард Николаев с Камаз и излезе пред съотборника си Дмитри Сотников в генералното класиране. Айрат Мардеев бе трети в днешната състезателна дистанция, което превърна успеха на Камаз в троен.