Стефан Петерханзел спечели тазгодишното издание на рали "Дакар".

Това беше 13-а победа за Петерханзел, който удържа късните опити на своя сънародник и съотборник Себастиан Льоб да стигне до първото място в класирането при автомобилите.

51-годишният французин завърши краткия етап до Буенос Айрес на 19 секунди зад 9-кратния първенец в световния рали шампионат, което го остави на върха с аванс от 5:13 минути.

След като Петерханзел и Льоб завършиха първи и втори, Сирил Деспре се погрижи Франция и Пежо да стигнат до тройна победа. Той финишира с над половин час изоставане срещу Петерханзел, който вече има шест титли при мотоциклетистите и седем на четири гуми. Французинът спечели първото място и през 2016-а година.

Триумф за Себастиан Льоб в етап №11 от рали "Дакар"

Триумф за Льоб в етап №11 от рали "Дакар"

В генералното класиране води Петерханзел

Петерханзел получи и помощ от съдиите, но заради благороден жест към свой колега. Симон Марчич, един от мотоциклетистите на рали Дакар, катастрофира, а французинът остана с него до пристигането на медицинските екипи.

Сам Съндърланд стана първият британец с титла в мотоциклетната надпревара, след като спечели 12-ия и последен специален етап, който се състоеше в 64-километрово състезание в аржентинското градче Рио Куарто.

След края на отсечката Съндърланд беше с 32 минути пред Матияс Валкнер. Испанецът Жерард Фарес направи победата за КТМ тройна.