Крилото на националния отбор и Щурм (Грац) Кирил Десподов даде пространно интервю за предаването "Домът на футбола". Той говори за представянето си в Австрия, за България, ЦСКА и прякора си Космонавта. 

"Това е една инициатива за церемонията Футболист на годината. Който стане футболист на годината, трябва да дари толкова топки, колкото журналистите са гласували. Избрах Перун (Кресна), с лед това Литекс, а накрая ЦСКА, тъй като те ми дадоха трамплин да изляза в Европа. 

В настроение съм, а в Щурм ми потръгнаха нещата. Започнах да вкарвам, да подавам и помагам на отбора. Затова съм там и ми се иска да продължавам така да се развивам. Донякъде се радвам, че така стана в Каляри, тъй като тези моменти показват дали си характер. Всичко стана пет дена преди да започнат всички първенства в Европа ми беше казано, че няма да разчитат на мен. Искаха да отида във второто ниво на Италия, но аз не исках. Не че нямам уважение към този шампионат, но просто футболът не е за мен.

Снимка 452186

Източник: LAP.bg

Не е приятно и се радвам, че Ел Маестро се свърза с мен и ми каза, че иска да му помогна в Австрия. Имах оферти от Франция и Турция. Избрах Щурм заради треньора. Работил съм с Нестор още в ЦСКА и бях сигурен на 100%, че нещата ще ми тръгнат при него. Именно с него ми потръгна и в ЦСКА. 

Вярно е, че му казах, че не искам да ме сменя, а аз ще вкарам. Мачът беше 0:0 и имаше наша ситуация, в която наш играч беше на земята. При паузата му казах, че не искам да ме сменя, тъй като ще вкарам гол. Каза ми - вкарай гол и тогава ще те извадя. И така стана, но не ме извади. 

Без Десподов срещу Парагвай и Чехия?

Без Десподов срещу Парагвай и Чехия?

Контузен е

Вече успявам да се съобразявам в много моменти, защото преди имах случай на "летене" и да си мисля, че всичко се върти около мен. След това имах период, в който седнах на пейката. Трябваше да се науча да бъда по-смирен. 10 мача не играх и си взех поука. Мисля, че на 23 години преценявам докъде мога да вървя с това самочувствие, къде да си премълча, но ако един футболист няма самочувствие във футбола - ще го смачкат.

Трябва ни самочувствие в националния отбор. Ние не сме по-лоши играчи от другите. Играя в Европа и виждам. Другите имат характер и вяра в себе си. Тук няма, тъй като има негативни резултати, много се пише, говори, плюе. Това донякъде влияе на един футболист. Това е страх, а не трябва да го има. Колкото за 0:6 от Англия, какво да кажа? За един футболист е катастрофално. Има големи отбори, които са получавали толкова голове, а ние паднахме от Англия, които имат страхотен отбор.

Снимка 452027

Източник: Twitter

Надява се март месец ние да покажем качества и да се класираме на Европейско първенство. Уникален шанс имаме. Сега се събираме на лагер, да видим новата методика на треньора. С Дермендижев не съм работил, но чувам добри неща за него. Той имаше невероятни успехи в Лудогорец и се надявам да ги приложи и в България, за да вървим всички заедно нагоре.

След мача още казах, че расизмът няма как да е хубаво нещо. В цял свят се опетни държавата ни. Пристигнах в Австрия и ме бъзикаха на шега, но се прочухме. Не мисля, че е имало нещо кой знае какво, а те направиха от мухата-слон. Не се случиха хубави неща. Мисля, че като футболист не трябва да се делим на расова основа - чернокожи, бели, лилави, кафяви.

От 15-годишен играя в мъжкия отбор на Литекс, а след това в ЦСКА - не съм чувал такива неща. Това ми се случи сега с националния и чух малко. Липсват ми мачовете с Левски, липсва ми динамиката на феновете. 

Снимка 443989

Източник: Instagram

Мен ме кефи да ме освиркват феновете на Левски, но това със суичъра го направих да се забавлявам. Малко ми е скучно в Австрия, но ми липсват тези мачове, дербита, голове, победи, понякога загуби. Остана ми прякорът, а аз си го създадох сам под въздействието на емоция, но аз виждам, че всички вече така ми викат. Няма проблем, аз приемам нещата с усмивка. Нямам лоши чувства към никой. Трябва да си уважаваме футболистите. 

Мога да полетя много надалеч, надявам се в космоса. Реал (Мадрид), дай Боже - това ми е любимият отбор. Човек трябва да гледа на най-високо ниво, както аз го правя", заяви Десподов.

Кирил Десподов: Смятам, че няма шанс Щурм (Грац) да ме купи, аз съм много скъп за тях

Кирил Десподов: Смятам, че няма шанс Щурм (Грац) да ме купи, аз съм много скъп за тях

"Беше много тежко в началото, когато отидох в Италия"