Днес се разбра, че софийските полицаи предприемат нов поход. След като се разправиха с престъпността, блюстителите на реда започват почистването на столичните улици и тротоари от просяците, в чест на идващите новогодишни празници – да не се пречкат на празнуващите софиянци.

Тук можем да помълчим.

Явно желание за това начинание има, а СДВР разполага и с достатъчно жива сила, която може да се справи с тези творения на посттоталитарната ни държава. Само дето технически тази идея куца.

Това с чистенето го разбираме, ама винаги едно почистено нещо трябва да отиде някъде. Общината, като чисти снега, когато го прави разбира се, го трупа на купчинки или го извозва по полята. Станалите вече популярни служители на “Чистота”, когато не стачкуват, си имат столични бунища и спецместа, където откарват боклуците на софиянци.

Ама къде ще ги дене полицията просяците, не е ясно. Защото, това не е нито сняг, нито боклуци, ами са си хора и не върви да ги трупаш на купчинки или да ги откарваш на още по-лоши места. Пък и нали само за Нова година ще е това почистване, значи на 1 януари полицаите ще трябва да си върнат просяците по местата, откъдето са ги взели, сиреч – отново на улиците.

С риск да прозвучи банално и изтъркано, ще се сетим за една голяма, обширна и удобно разположена в центъра на София сграда. Тя по празниците ще е много свободна и спокойто може да побере тези “страшни смутители на реда”.

Притеснителното е друго – ако вземе че им хареса там и решат да останат, какво ще правим – туй си се нарича “жива подмяна на вота”!