Бузлуджа падна! Левицата загуби битката за червения връх. Държавата не даде паметника на столетницата. БСП упорства. А защо ли?

Поддръжката на монумента ще струва милиони. Защо червената партия иска да си присвои паметника на връх Хаджи Димитър (между другото така е актуалното име на върха, но все още се ползва старото, дадено от БКП - Бузлуджа). На този връх през 1868 г. се сражава четата на Хаджи Димитър, а през 1891 г. се провежда Бузлуджанският конгрес.

Дали битката за Бузлуджа не е битка на инат? Или надъхване на електората поради идейна немощ? Дали изгладнялата и обезверена пенсионерка ще трепне, че партията ще стопанисва някогашния храм на идеологията? Едва ли. Защо историята ни не служи за урок на политиците, а се употребява грозно, популистки, на който както му е удобно? Паметникът се руши. Факт. Като много други значими монументи - поругани, захабени, захвърлени и от време на време политически употребявани.

Не че нещо, но толкова ли е безгрешна днешната власт, че опозицията няма с какво да я атакува, че я хапе за паметника на Бузлуджа? "Дайте ни го" - зов на инат. И за какво им е на червените паметника? Как придобиването на собствеността ще помогне на повишаване на доходите на народа, за повечето сигурност, на развитието на икономиката във всичките й сектори? Преди години поне имаше идея паметникът да се превърне в казино и да генерира доходи.

Кандидат-инвеститорите потънаха нейде в политическия паметен спор. Може ли (и редно ли е) паметниците, независимо от коя епоха, да се използват за временен пиар ефект и трупане на медийно внимание за известно време. Но всяка драма е до време, както - всяко чудо за три дни. Особено в летните месеци, в които на хората по-скоро им е до море, а не до партийно тропане с краче.

Ясно е, че предстои традиционното събиране на социалистите под чинията и явно цялото това напрягане е с цел надъхване на симпатизантите. Но пак - за чия сметка? И кой ще я плати?

Защото, ако човек малко се замисли, ще се зачуди от къде толкова пари в червената каса на "Позитано" 20 за поддръжката на паметника? Субсидията и харчовете на партията са публични и сметката май няма да излезе.

А че и държавата не се грижи за паметниците си е факт. Но пък дано един ден държавата ни по всички социални макроикономически показатели стигне такова ниво, че проблемът й да е един паметник и един връх.