Уважаеми читатели,
Изминалата седмица бе заредена първо с напрегнато очакване на едни решаващи заключения и после – с повече или по-малко емоционалните реакции, които те предизвикаха.

Става въпрос за Редовния доклад на Европейската комисия за напредъка на България в процеса на присъединяване към Европейския съюз.

Оказа се, че България е белязала напредък в повечето области и датата 01.01.2007г. започна все повече да се очертава като межда на сбъдването на една дълго лелеяна мечта.

Въодушевлението вдъхнови един министър да брои думичката “прогрес” в доклада и да прави сложни лексикално-математически изчисления за вероятността на това сбъдване.

Този път няма да задавам въпроси. За разнообразие ще задам логическа задача: Един влак се движи от точка А към точка Б и се казва, че има напредък в движението си. Изчислете колко близко е влакът до точка Б.

(Отговор: Напредък означава движение. Все още не пристигане.)

С това обаче не искам да убия ентусиазма у тези у вас, които са изпитали облекчение и радост от последните събития. Нито пък да подхранвам нихилистичните настроения и песимизма на други.

Това е само една задача.

Нищо повече.

Отговорите са повече от един.

Добрата новина е, че влакът има разписание.