Ще остане ли пълководецът Борисов без армия? След като за по-малко от седмица шефовете на две ключови агенции дадоха фира и бяха отстранени заради взимане на бонуси през 2011-та, със страшна сила идва въпросът - само те ли са взимали?

И ако се окаже, че по останалите агенции, комисии, министерства и други подобни шефовете също са си дали някой и друг лев...

Аршинът на „Дондуков" 1 трябва да е един за всички, което означава, че би трябвало много глави да паднат.

Резервни състезатели обаче няма много - още повече, след като се вижда, че лапането по ведомствата рязко ще намалее, то ще секне и меракът на тези, които са готови за държавна служба.

И със страшна сила зад ъгъла се задава това, което може да победи рейтинги, харизми и т.н. - липсата на кадри.

Малко повече от година преди края на мандата си правителството на ГЕРБ може да се окаже в трудно преодолим кадрови вакуум или в не по-добрия случай - с чиновници на висши служби, но с низша квалификация и умения.

За пример - бъдещият Бил Гейтс и настоящ шеф на „Напоителни системи" - младежът без висше образование, но пък с ярък профил в разкрепостен наш портал за запознанства и други такива.

Пред трудна дилема е изправен министър-председателят. Или геройски да продължи да „моли" лапачите да си подадат оставка, или да спре - в името на ГЕРБ и на държавата, защото, както знаем, само под неговото управление народът би добрувал.

Второто е далеч по-здравословно, а и по-лесно. В края на краищата, ясно е, че всичките тези бонуси са получавани напълно законно. (Тук е мястото на един риторичен въпрос - за законността и морала, което обаче е друга тема)

Та, премиерът може държавнически да пропусне някой и друг взет бонус, докато промени законите, позволяващи въобще подобно облажване. Така ще спаси полезните му кадри и ще ги направи още по-верни.

А и в народната памет все пак ще останат няколкото паднали глави, което ще се отрази благотворно на рейтингите, с оглед идващите догодина драматични парламентарни избори.

Макар че, положителните герои не правят така. Те се ръководят от висши принципи, в името на които жертват себе си и най-близките. След което за тях песни се пеят и легенди се разказват.

Трудно е. Да му мисли Борисов.