Явно властта на всякакво ниво у нас съвсем го е подкарала през просото и е забравила за всякакви стандарти на поведение и изказ. След като министрите от кабинета „Борисов" дори не си направиха труда да уважат с присъствие обръщението на президента пред нацията в пленарна зала, шефът на НЗОК д-р Пламен Цеков побърза да се обясни какво го е подтикнало да коригира лимитите на джипитата.

„И жена ми е джипи. Аз с тия 10% си решавах проблема - ми казва от януари насам. Посипвам си главата с пепел за това и още днес ще предложа на Надзорния съвет на касата да възстанови старата методика, при която позволяваше 110% заплащане на извършените дейности, стига да намерим решение за оправдаване на разхода", е заявил шефът на НЗОК д-р Пламен Цеков на среща с пловдивски лекари, съобщи местното издание Plovdiv Online.

Припомняме, вчера от пресцентъра на НЗОК разпространиха прессъобщение, от което става ясно, че на проведено заседание Надзорният съвет на НЗОК е решил да приеме предложението на управителя на НЗОК да отпадне изискването личните лекари и специалистите да искат предварително разрешение от НЗОК, за да могат да използват 10% допълнително над регулативните им стандарти.

Именно лимитите на джипитата бяха една от причините за масовото недоволство на медиците от различни градове на страната. За днес е планиран и общонационален протест на лекарите, които настояват за отпадането и на лимитите в болниците. Засега обаче шефът на Здравната каса не отстъпва пред искането на лекарите за премахването на новите методики за финансиране на болниците и подминава без особено безпокойствие определението на шефа на БЛС д-р Цветан Райчинов, че е „достоен" за званието българоубиец.

Може би, защото у дома си има умна жена, че и джипи, която не само го консултира по здравни въпроси, но и му дава умни съвети - като например да не тормози много колегите й общопрактикуващи лекари с разни лимити и нови методики.

За огромно съжаление на лекарския бранш обаче явно нито един от другите близки роднини на д-р Цеков не работи в болница. Защото само това обяснява факта, че той не обръща внимание и на основателните протести на медиците, свързани с методиката на лимитираните бюджети, въведена от НЗОК.

А за пациентите остава отворен въпросът - трябва ли всеки проблем, независимо в коя сфера и бранш е, да се решава, само ако властимащият има съпруг/майка/син/осми братовчед или шурей на дадена позиция?

За последните четири години управление на държавата се нагледахме на шуробаджанашки и лобистки  отношения от всякакво естество сред отговорните във властта лица. Когато обаче на карта е заложено здравето на нацията, да си посипеш главата с пепел е недостатъчно. Може би преди това трябва да имаш поне малко лимит - на действия, и на приказки.