Селфи в парламентарната тоалетна е новият хит във Фейсбук. От доста време по европейски тертип (Европейския парламент има практика да посреща граждани) и родният законодателен орган отвори врати за любопитните и ученолюбиви български граждани, които искат да се запознаят с работата на народните избраници.

Често Народното събрание се посещава от групи с различен социален и възрастов статус - ученици, деца в детската градина, студенти, бизнес дами, учени, партиен актив.

Те отблизо се запознават как се гласува, къде депутатите пият кафе и т.н. Стават понякога свидетели и на бурните дебати, нажежаващи пленарна зала до червено и често минаващи границата на добрия тон. Лошо няма.

В кулоарите гостите могат да се снимат и със своите любимци сред законотворците. Раздават се автографи, щракат фотоапарати.

Част от атракциите за посетителските групи разбира се е парламентарният банкомат. Не че е по-различен от банкоматите извън сградата на парламента, нито пък пуска банкнотите с музика, но явно предизвиква известен интерес с факта, че не е достъпен във всеки миг за всеки гражданин. Това е банкомат, който си заслужава да бъде сниман.

Обект на интерес са и вендинг машините, от които законотворците точат горещо кафе. Парламентарният посетителски тур включва и посещение на стола, където се предлагат прословутите депутатски кюфтета и чорбички на цени, нетипични за външните бюфети и невиждани от социалистическо време.

Някои от гостите имат честта й да се почерпят с депутатска мешана салата, паниран карфиол и пилешка пържола с гъби например.

След всичко това естествено идва ред и на тоалетните в парламента. Нужда! Какво да се каже.

Но на какво се натъкнахме. Група тийнейджърки, запознали се вече с работата на Народното събрание, видели всичко, което е нужно, за да натрупат житейските познания как се коват законите, се затворили в предверието на тоалетната (най-обикновен, далеч от представата за лукс клозет) до умивалниците и що да видиш - блясък от светкавица, щрак и селфи за спомен от парламентарната тоалетна.

И защо не - колко хора могат да се похвалят с подобно фото?! …Плаша се, че това селфи ще блесне със своята „гениалност” в някой профил.

Какво пък, сами си се докарахме до клозетната култура.

А тя накъде ще ни отведе, дори е страшно да гадаем.