Ако не живеехме в демократична среда, задължително в Държавен вестник трябваше да бъдат обнародвани правила за поведение на трудещите се и другите по време на национален празник.

Без претенции за изчерпателност, те би следвало да имат следния вид:

1. Посрещнете националния празник като национален празник, а не ден, в който не се работи.

2. Веднага след ставане окачете националния флаг пред вратата, в двора, на балкона и т.н. (не го правете, страхувайки се, че ще ви се смеят)

3. Не се препоръчва точно този ден да го отделите за миене, чистене, тупане на килима, или подготвителни работи по планирания пролетно-летен-есенен основен ремонт на панелката.

4. Не се препоръчва точно днес (знаейки, че градският транспорт не е натоварен) да тръгнете към Оня Пазар, Дето Лукът и Картофите Са Страшно Евтини.

5. Вместо това излезте и отидете там, където се чества празникът. Но не, за да разказвате после как сте видели от близо президента, премиера или кмета... Може би на такива ритуали е редно да се прочистим от ежедневното, да се почувстваме съпричастни към историята и тези, които са я осмислили с действията си.

6. Днешният ден е забранен за политика. Никакви скандали с Гошо от горния етаж на тема партии, кой крал повече, кой лъгал по-малко и т.н.

7. Във връзка с горното избягвайте кресливите речи на лидери, които използват националния празник за подбуждане към разединение, а не към обединение. Знайте, поне на днешния ден нацията трябва да е единна.

8. В никакъв случай не се отдавайте на интернет форуми, в които умници търсят кусури на днешния празник, или пък направо го отричат, философствайки, че друг празник е много по-достоен да бъде национален.

9. Отделете малко време да прочетете поне част от книга, посветена на събитията, определили деня за национален празник. Помислете за тези, които жертвайки нещо в една или друга степен, са допринесли за добруването на страната.

10. Не забравяйте да се обадите на близки и познати и да честитите празника. В тази връзка - ако не сте направили това, поне приемайте такива обаждания без насмешка и ирония.

Но тъй като у нас преходът свърши, вече 20 години се демократизираме, а от две и европеизираме, то подобен подход към масите е недопустим и накърняващ правата на гражданите.
И тъй като по-често свободата у нас се консумира като слободия, то е валидно едно-единствено правило (което няма нужда от Държавен вестник) - всеки да я кара, както си знае...