Е този път Бойко Борисов сбърка. При цялото ми уважение към г-н премиера, но не мога да се съглася с думите му - „По-големи реформи от тези не знам кой е правил."

Разбира се можем само да гадаем какво е искал да каже министър-председателят, но ако идеята му е, че кабинетът на ГЕРБ прави реформи - по вид и мащаб, невиждани досега, определено се е объркал.

Ще трябва да го разочароваме, тъй като настоящите управляващи не правят нищо повече, или по-малко, правено от предходните няколко кабинета.

В какво се състоят първите осем месеца на кабинета „Борисов"?

В задължителната подмяна на чиновниците по ведомства - че кой нов премиер досега не го е правил?

Закри няколко стари агенции, създаде нови, направи спортната агенция министерство, махна един министерски ресор, после го възстанови - все неща рутинни, правени от всички предходни кабинети.

Ден след ден вади заварените от предишното правителство „скелети в гардероба", заклеймявайки стореното и обяснявайки, че именно то е виновно за всички несгоди в момента.

И макар по тази позиция кабинетът да достигна неподозирани висоти и постоянство (чак се чудим дали целият 4-годишен мандат няма да премине в обяснения какво е свършил или не Станишев) и тук нищо ново - всяко ново управление критикува и обвинява предходниците си.

Не вярвам премиерът да нарича „реформи" множеството сигнали до прокуратурата, повдигнатите няколко обвинения и множеството зрелищни акции на барети и антимафиоти.

Това не са реформи. Реформите се правят чрез закони, а парламентът до момента не е сътворил нищо реформаторско.

Не вярвам Борисов да говори и за здравната реформа, тъй като тя още е на нулата и не се знае дали ще донесе добро, зло, или „успешно" ще се намеси в демографията на страната, с други думи - ще умори максимален брой българи.

Не вярвам също така премиерът да визира в думите си „реформата" с новите български документи за самоличност. Тук дори коментарите са излишли. Първите стъпки на кампанията са нищо повече от „пълен провал".

Днес - минути след изказването (в някои махали му викат по друг начин) на премиера, министър Трайков щрихира някои моменти от бъдещата реформа в енергетиката.

По начина на представянето им обаче става ясно, че те са още в зародиш и тепърва ще бъдат дялкани, сондирани и т.н.

Та, затова си мисля, че премиерът се е объркал. Което е и напълно нормално, тъй като осем месеца са твърде кратък период за реформи и едва ли някой би могъл да иска от премиера такива, реализирани на 100 процента.

Друг е въпросът какво очакваме за идващите 3 години и 4 месеца. Именно това е времето, в което трябва да се случат много-много неща, за да може някъде в началото на 2013 година Борисов да каже - „По-големи реформи от тези не знам кой е правил".

Но като за начало, Борисов ще трябва да повтори подбора си на хора, с които да създава и реализира реформи.

Защото ако 8 месеца са малко за утвърждаване на сериозна реформаторска политика, то са напълно достатъчни, за да стане ясно, че някои от хората, събиращи се всяка сряда на Дондуков 1, не стават и трябва да си ходят.

И колкото по-скоро, толкова по-добре - и за премиера, и най-вече за всички нас.