Новата метафора за министър Дянков дойде от Брюксел заедно с еврокомисаря ни Кристалина Георгиева.

Тя доста дипломатично сравни действията на финансовия ни стълб с класиката на тангото - две напред, едно назад.

Всъщност обаче би трябвало да поправим еврокомисаря - Симеон Дянков, а и кабинетът заедно с него, танцуват нов вид танго - едно напред, едно назад. Най-вече що се отнася до вземане на решения и отхвърлянето им.

Всичко става много бързо (като в най-страстните и експресивни танга) - оня ден лекарите скочиха и кабинетът веднага реши да им даде нужните пари, като увеличи здравната вноска на българите.

Вчера обаче бизнесът и всички останали също скочиха и кабинетът реши да не вдига здравната вноска, а да намери парите, отнемайки част от привилегиите на държавните служители.

Настина бързината и динамиката на взети и оттеглени решения е толкова бърза, че ако някой не следи хронологично ситуацията, 100 процента ще се обърка.

Дотук тангото „едно напред, едно назад" е перфектно и няма как да не е, при положение, че кабинетът, от сформирането си до момента, направи толкова много подобни танга, че вече цяло CD може да издаде - поне ще конкурира на аудио пазара продукцията на президента Първанов.

Сега обаче се появява малко препятствие, част от държавните служители, на които им „предстои" 12-процентно намаляване на доходите, също скочиха.

Проблем нямаше да има, ако това не са „само" 50-тината хиляди служители на МВР, чиито синдикат обяви поредните протести по повод предстоящото натоварване на служителите със социалните и здравни вноски, които до момента им ги поемаше държавата.

Криза има, вярно, но също така е факт и сантиментът на премиера и един от вицетата му към МВР институцията. Освен това хич не е приятно под прозорците ти да протестират и скандират полицаи.

Затова, предлагам да не взимаме за абсолютно чиста монета днешното връщане на топката от Дянков по отношение вдигането на здравната вноска.

Утре тангото може да продължи.