Християнството ни внушава милосърдие, състрадание и обич към ближния. Всички знаем притчата "...ако имаш две ризи...", както и проповедите на първоучителите от ранните зори на създаване на вярата.

Започваме толкова отдалеч, тъй като темата е сложна, няма да ви дадем готови решения, защото трябва сами да стигнете до тях.

Преди време говорихме за прошката, моралната сила за търсенето и прощаването. Всичко това по повод Максим Стависки, катастрофата и трагедиите, предизвикани от нея.

Мина време, а с него и първото заседание от процеса срещу световния шампион. Фактите са ясни - алкохол, висока скорост, удар, един загинал млад мъж, едно 18-годишно момиче в тежко състояние в болница.

Един шампион - дотогава тачен и аплодиран, след което попаднал в ужаса на съмненията и осъзнатата вина.

Но...

Първото дело ни дава основание и за настоящия текст, защото то до известна степен отговаря на важни въпроси, защото стана ясно, че въпреки всичко ще говорим за пари.

А в случая с лежащата във ВМА Мануела, парите са от особена важност - те значат добро лечение и бъдеще за това момиче.

Труден е преходът от говоренето за символи и иносказания към призоваването да помогнем - не с добра дума, или съчувствие, а със средства.

Ясно е какви са посланията към световния шампион - да поеме лечението на Мануела. Ясно е, че той най-вероятно трудно ще успее да осигури необходимото.

Тогава...

Първо, обръщаме се към Феновете - тези, които съпреживяваха всяко едно плъзгане по леда на шампионите ни, след което пяха "Мила Родино..." пред телевизорите.
Тези, които бяха объркани, а защо не обидени и предадени от това, което стана.

Но сега посланието ни трябва да е много ясно - в името на страхотните моменти, преживени с Албена и Максим и най-вече за бъдещето на Мануела, Фенът с главна буква дължи този жест.

Ще бъде създадена банкова сметка и фонд, в която всеки - според възможностите, волята и милосърдието си, може да внесе сума за лечението на тежко пострадалото в катастрофата момиче.

Според нас всеки един подобен превод би имал същата сила, както и моралната страна на прощаването, но и нещо повече - в конкретния случай той би спасил човешки живот.

Написали горните редове, ние сме готови да понесем - както и вероятно ще стане - немалко хули, подигравки и обиди.
Не един, или двама псевдоморални съдници ще говорят за правосъдие, вина, затвор и т.н.

Ние в случая говорим единствено за лекуване, за един млад живот, застрашен от вегетиране.

Затова се обръщаме и към управляващите - съзнавайки разбира се, че не едно или две страдащи деца в България въпиющо се нуждаят от пари.

Ангажирайте се с лечението на Мануела, нека съдът свърши своята работа, но в тази част от трагедията застанете зад световния шампион, както той застана зад българския флаг!
Нека го кажем веднъж завинаги - Максим е национален капитал, фигура, прославила страната ни.
Помагайки на Мануела, държавата ще помогне и на световния шампион.

В този ред на мисли се обръщаме и към организаторите на прекрасната инициатива "Българската Коледа" - тези над 3 милиона лева са събирани именно за спасяването на детски животи.

Чест прави на президента Първанов ангажираността с тази идея, както и принципното му отношение към Албена и Максим.
Нека използва авторитета си с част от събраната сума да се помогне на Мануела.

И накрая - но далеч не на последно място - бизнесът. Говори се, че парите покварявали. Подобни случаи са подходящи това да бъде опровергано.

Както и в началото казахме - не разполагаме с готови отговори - всеки сам чрез собствената си емоция трябва да стигне до своето решение.

Ние сме само една медия и знаем, че можем "да извикаме" както лошото, така и доброто у всеки един от вас.