След броени дни по решение на Народното събрание и правителството „нов” контингент от Българската армия заминава за Ирак – той ще участва в охраната на лагер “Ашраф”, превърнал се в „дом” на “Муджахидин и Халк”.

Много се изписа и изговори колко безкрайно “опасна” или “безопасна” е тази мисия, но едно нещo стана ясно - нашите военни ще изпълняват задачи, при които ще използват не само обикновеното си огнестрелно въоръжение (автомати, картечници, пистолети), а и електрошокови палки и (както се изразиха много “специалисти”) – “други такива неща”.

Въпросът за “тези неща” остана някак си встрани от фокуса на вниманието, а не би трябвало – става въпрос за така наречените “несмъртоносни оръжия”.

Преди повече от месец, запитахме МО (с факс и e-mail) – Какви “несмъртоносни оръжия” има на воъръжение в БА и от кога?

Явно, този “простичък” въпрос с нещо доста е притеснил чиновниците от ведомството и те не само, че не отговориха, но дори не ни и отказаха, не се скриха (както често става) зад стената на “класифицираната информация”.

А това са оръжия, използвани най-вече от полицията при масови безредици – факт, който автоматично поражда още въпроси, може би вече не чак толкова “простички”.

Наистина, дали в БА има на въоръжение “несмъртоносни оръжия” за борба с масови безредици? Ако има – защо?

Всички - и политици, и военни, и чиновници от МО твърдят, че такава мисия БА ще изпълнява за първи път.
По закон армията и военната полиция не могат да изпълняват “вътрешни функции”, т.е. – те не се “борят с масови безредици” и не би трябвало да бъдат обучавани и въоръжавани за такива действия – те са прерогатив на МВР.

Ако пък в БА наистина няма такива средства, би могло да се закупят, както си му е редът - с процедура, търг, открито и почтено - но за такова нещо никой “не обелва и дума”.

Според някои изявления “несмъртоносните оръжия” щели да ги “предоставят” американците, а също – и да обучат нашите военни да боравят с тях.

Това добре, ама как – безвъзмездно ли, под наем или на лизинг?
И още – дори и да ги “предоставят” и да “обучат” контингента как и кога да ги прилага, дали те са (както е официалният израз) “въведени на въоръжение”?

Въпросът има правно измерение – по закон всичко в армията се “въвежда на въоръжение”, иначе не може да се използва – т.е. все едно го няма.

В противен случай, ако някой бъде наранен при инцидент, кой ще носи отговорност?
Въпреки, че се водят за “несмъртоносни”, това все пак са оръжия и съвсем не са “безобидни”!

А законите следва да се спазват – най-вече от държавните институции.

А на българските военни – здраве и късмет! И дано да са ги обучили добре, за да не се “самошокират” или “самопоразят” с някое “несмъртоносно оръжие”!