Народното ни представителство днес отново “се прояви” като записа в Закона за здравето, че се забранява продажбата на алкохолни напитки на лица в пияно състояние.

News.bg попита депутати как точно ще се определя, че едно лице е в пияно състояние (освен очевидните случаи, разбира се) и кой ще контролира дали тази разпоредба на закона се спазва, защото на практика се получава, че в момента, в който се напиеш, в кръчмата трябва да спрат да ти сервират алкохол.

Според председателя на здравната комисия Атанас Щерев това е задължение на собственика на заведението - да преценява кой и колко е пиян и да не му се продава повече алкохол.
Всеки собственик, който държи на реномето си, не трябва да го допуска, изтъкна той.

Помолен да уточни дали тази преценка няма да е твърде субективна, той контрира с въпроса: Да не искате на клиентите да им се взимат кръвни проби за проверка.
Щерев уточни, че и в сега действащия закон има подобен текст, който обаче не се спазвал.

В този ред на мисли предлагаме депутатите да обмислят възможността във всяко заведение сервитьорите да бъдат “въоръжени” с дрегери.
Така проверката ще е абсолютно легитимна и несубективна.

Остава открит въпросът обаче, как точно сервитьорът ще откаже на пияния да му сервира повече питиета и какви ще са последствията, ако опита да го стори.

Трябва да се помисли и за стимулиране на собствениците, защото трудно ще ги накараме да се откажат от оборот в името на здравето на българския гражданин. (Това е основната цел на законопроекта, декларират от здравната комисия.)