Добрият сън е много важен за пълноценния живот на човек. За едни обаче 8 часа може да не са достатъчни, за да се наспят, докато за други и 4 са много. Точно по толкова е спяла Маргарет Тачър. Не повече часове в сън прекарва и основателят на социалната мрежа Twitter Джак Дорси.

Ако и вие сте от тях, но все още не ви е ясно как въпреки малкото време, което прекарвате в леглото, все пак имате достатъчна енергия, експертите от Калифорнийския университет ще ви обяснят.

Според изследване на висшето учебно заведение необходимостта от определено количество сън е закодирана в гените.

То е било фокусирано върху група хора, които не само оцеляват, но и живеят напълно нормално без почти да спят. Изследванията показали, че всички те имали нещо общо - мутация в гените, наречена DEC2.

Хората с тази мутация се "са родени с по-малка нужда от сън", обяснява професорът по неврология Йнг-Ху Фу, който е автор на изследването.

"Те са достатъчно енергични и будни дори да са спали само няколко часа", коментира той пред CBS. Тя допълва, че тези хора често могат да работят на две места и това да не оказва негативно влияние върху здравето им.