Парламентът изпадна в патова ситуация. Предложението на БСП за осем лева субсидия не мина. То бе подкрепено само от БСП и Обединени патриоти.

Оказа се, че и предложението за един лев субсидия не събра подкрепа. ДПС не подкрепиха единия лев.

Александър Иванов от ГЕРБ поиска прегласуване. При втория вот резултатът пак беше същият. Така се стигна до патова ситуация със субсидията, при която нито едно от предложенията не събра нужните гласове.

Страхове, молби и удобна памет за едни държавни пари

Страхове, молби и удобна памет за едни държавни пари

Депутатите подхванаха темата за субсидията за партиите

Финансовият министър Владислав Горанов отказа да коментира пред журналисти ситуацията и да каже след гласуването и неговите резултати какво ще е фактическото положение. "Вие от "не" не разбирате ли", обърна се той към журналистите. При опитите да се разбере в крайна сметка ще има ли субсидия и какъв ще е размерът, Горанов намекна, че няма да има субсидия за партиите.

С оглед на окончателното гласуване и прегласуване на член 64 окончателният резултат е нула лева, тоест справедливо финансиране, еднакво финансиране на всички политически партии, обяви в кулоарите лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Това се случило, тъй като предварително ги изобличихме в съглашателство и предотвратихме в момента една огромна несправедливост, подчерта той.

Това, което се предлагало като субсидия обслужвало само големите партии и ощетявало малките и средните формации. Нямало процедурен ход да се промени вота. Според Йордан Цонев промяна може да се входира след обнародване на закона за държавния бюджет. Партията му нееднократно предупреждавала, че темата за партийната субсидия е сериозна. Иначе ДПС са готови на разговори.

ДПС разкри договорка между Борисов и Нинова за партийната субсидия

ДПС разкри договорка между Борисов и Нинова за партийната субсидия

Според Мустафа Карадайъ те са се договорили, за да мине предложението на социалистите в зала

Въпросът за партийната субсидия се решава в Закона за политическите партии, който казва, че размерът на държавното финансиране за формациите се определя ежегодно с държавния бюджет. Щом в него няма определена сума за партийна субсидия, партиите няма да получават средства за партийна дейност от държавата.

Темата за партийните субсидии бе подхваната още от сутринта в парламента в иначе доста велите дебати по бюджета за следващата година. Темата повдигна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който обяви, че ГЕРБ и БСП са влезли в съглашателство по темата, за да се гласува задкулисно предложението на 8 лв. субсидия на глас за партиите. 

И от ГЕРБ - Владислав Горанов, и от БСП - Корнелия Нинова категорично отрекоха всякакво разбиране по темата за общи действия.