Депутатите подхванаха темата за субсидията за партиите в рамките на обсъжданията на второ четене на държавния бюджет. 

Демокрацията не е даденост, заяви социалистът Кристиан Вигенин. Тя трябвало всеки ден да се отстоява. Медиите една по една се поставят под контрола на олигархията, смята червеният депутат. Преди местния вот бил нанесен удар върху опозицията, като е орязана партийната субсидия. Беше застрашен политическият плурализъм, изтъкна той и призова днес да се ревизира тази грешка.

Помислете още веднъж, заяви Вигенин към мнозинството в парламента.

Йордан Цонев от ДПС припомни на партиите с "къса и удобна" политическа памет, че ДПС е спомогнало за държавното финансиране. Ние никога не сме били привърженици на друго финансиране освен от бюджета, каза той. Когато започнал дебата за субсидията, партията му се оказала в центъра на охулванията. По думите му "Шоуто на Слави" нанесъл тежък удар с референдума. Ние не се страхувахме, припомни той и се обърна към соцлидера: "Вие, госпожо Нинова, се страхувайте!"

Вопли за демокрацията от вас не приемам, заяде се Цонев с левите и призова да се помни и всеки да носи отговорността за това, каквото е правил.

От ДПС критикуваха липсата на дебат по темата. Осем лева не било решение за ДПС. Ние не го приемаме, заяви Цонев.

Тома Биков от ГЕРБ обясни, че воплите на БСП и ДПС не били силни в подкрепа на ГЕРБ, докато партията на Борисов плаща цената на искането на референдума. Едва ли бюджетът е мястото за този дебат, заяви депутатът. Ние сме отворени за диалог, посочи обаче Биков. ГЕРБ остава на позицията си за един лев на глас държавно финансиране.

БСП няма да ви се моли за пари, БСП няма да се моли на господин Борисов за пари, отсече червеният депутат Валери Жаблянов и отсече: "Вие свикнахте на много пари."

Учудвам се, че за пръв път вие от БСП няма да молите за нещо Борисов, изненада се Десислава Атанасова от ГЕРБ. Партията й била длъжна да се съобрази с тези над 2,5 милиона българи, гласували на референдума.

Имам чувството, че Народното събрание стана заложник на една шоу програма, включи се депутатът от БСП Стоян Мирчев. Вие сте най-корпоративната партия, обърна се към ДПС той.

Йордан Цонев поиска поименна проверка, за да се видело, че ГЕРБ не са в задкулисна договорка.

Корнелия Нинова обвини ДПС в лъжа

Корнелия Нинова обвини ДПС в лъжа

ДПС искало финансиране от задкулисието

Припомняме, че темата за държавните субсидии за политическите партии се подхвана още тази сутрин в парламента, след изявлението на ДПС за задкулисна договорка между БСП и ГЕРБ.И двете партии категорично отрекоха да има някакво съглашателство.