Право на глас да имат само българските граждани, които имат завършен поне осми клас,предлага  Българският народен съюз с внесените днес в парламента промени в Закона за местните избори, съобщи БНР.

На запитване от news.bg Националният статистически институт информира, че според данните от преброяването през 2001 г. неграмотните у нас са почти 133 хиляди души.
С незавършено начално образование са 433 хиляди. С начално образование -  933 хиляди. С основно - 1 940 000.

Общо неграмотните и хората с по-ниско от основното образование са близо милион и половина - 1 499 000.

„Фактът, че милион и половина нямат основно образование означава, че милион и половина са нарушили Конституцията - основното образование е задължително. Лишаването на тези хола от правото да гласуват е санкция за това, че не са изпълнили конституционното си задължение."

Така лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов коментира възможността близо една четвърт от избирателите у нас да загубят правото си на глас.

При разговорите с депутати от други парламентарни групи предложенията на парламентаристите в по-голямата си част са изказали принципна подкрепа за внесените от ВМРО поправки в закона.

"При гласуването ще се види кой какво подкрепя. След като за избора на кметове беше въведено изискване да са минимум със степен бакалавър, защо да няма изискване за образование и за грасоподавателите? Иначе няма представителност на избраните хора." - каза още лидерът на ВМРО.

Депутатите от БНС внесоха още четири радикални промени в закона.

Красимир Каракачанов от ВМРО посочи, че другата важна промяна - да се въведе задължително гласуванецели да не се допусне отново чрез купуване на етнически гласове, „да се бетонират определени партии".

„Второто предложение, което правим е отново за принципа на уседналост. Български граждани, които живеят извън Европейския съюз и не са живели в последните три месеца на територията на България, да нямат право да гласуват на местните избори. По този начин, ще го кажа най-директно - искаме да отрежем възможността за изборния туризъм, който организира ДПС в България с автобуси".

ВМРО предлага за пореден път да отпадне денят за размисъл, както и забраната в изборния ден да се публикува и съобщава информация от екзит пол.
Красимир Каракачанов заяви, че на предстоящите местни избори ще се коалират с десни партии като СДС и ГЕРБ. Няма да се подкрепят кандидатите на НДСВ за месният вот.