На този ден преди 10 години Николай Добрев връща на президента Петър Стоянов мандата на БСП за съставяне на правителство. Социалистическата партия, в лицето на номинирания за поста министър-председател Добрев и новия председател на ВС на БСП Георги Първанов, се отказва от мандата след провала на кабинета "Виденов".

Това е кулминацията на безпрецедентна в най- новата ни история политическа криза.

Правителството на Жан Виденов подава оставка, приета от Народното събрание на 28 декември 1996 г. На 8 януари 1997 г. левицата номинира за премиер министъра на вътрешните работи Николай Добрев.

Два дена по-късно сградата на Народното събрание е нападната и окупирана. На 28 януари Добрев получава мандат за съставяне на правителство. По това време вече се води усилен политически диалог. До 4 февруари са проведени множество преговори.

Междувременно в по-големите градове органите на реда не успяват да овладеят гражданското неподчинение и протестните шествия.

С посредничеството на президента Петър Стоянов, политическите сили подписват споразумение за провеждане на предсрочни парламентарни избори през април 1997 г. и за запазване на спокойствието в страната. До избирането на нов кабинет властта е поета от служебното правителство на Стефан Софиянски. Насрочените избори са спечелени от ОДС и премиерският пост е зает от Иван Костов.

Така най-важните постове в държавата са в ръцете на ОДС, а БСП, отказала се от мандата за съставяне на правителство, на практика се „отказа" и от властта.

Четирите години на еднолично управление от страна на ОДС, обаче доведоха до последвалия крах на тогавашния политически елит. Изборите през 2001 г. довеждат на власт НДСВ, а останките от ОДС и до днес не успяват да се съвземат. На последвалите президентски избори сините губят окончателно властта. Въпреки усилията им, Георги  Първанов спечели и втори президентски мандат през 2006 г.

Десет години след бурните събития от 4 февруари 1997 г. Николай Добрев получи посмъртно почетен медал на МВР "Правосъдие, свобода, сигурност".

Днес президентът Георги Първанов ще участва в дискусия на тема "4 февруари - десет години по-късно" в зала 9 на Националния дворец на културата. Кръглата маса е организирана от Фондация "Николай Добрев" и Института за социални дейности и структури "Иван Хаджийски".