Военните имат готовност да изпратят за няколко часа 1000 военни на българо-гръцката граница, в района на Идомени. Това увери министър Николай Ненчев в студиото на Нова телевизия. Част от военните там ще бъдат въоръжени, а патрулите ще се извършват съвместно с органите на МВР.

Ще използваме сила само в краен случай – тогава, когато е застрашен животът на нашите военнослужещи или полицаи”, добави военният министър.

Той обясни, че положението в Гърция е изключително трудно, тъй като около 30 000 бежанци са се концентрирали в страната. Подобно е положението и в Македония и Сърбия.

България е остров на стабилност”, посочи Ненчев и изрази надежда, че положението ще остане такова.
Той обаче допълни, че винаги съществува вероятност част от тези бежанци да се насочат към българската граница.

От страна на военните вече са подготвени съответните мерки и инструкции как да се действа спрямо държавите, от които те идват. Ще направим всичко възможно да опазим българската граница”, заяви министърът на отбраната.

Той не отрече възможността бежанците да пресекат границата между Гърция и България или между Гърция и Македония през труднодостъпен планински район.

Относно възможността за връщане на задължителната казарма, той заяви: „Не ми изглежда твърде възможно, защото през последните години се стремим към професионална армия и сме подготвени за това.

Разпоредил съм на експертна група да изработи нашето становище по този въпрос. Но въвеждането на задължителна казарма е малко вероятно. Една година е необходима, за да обучим един войник, а това е доста скъпо”.