Без сериозни инциденти и при сравнително висока избирателна активност преминаха местните избори, съобщава БНТ.

В рамките на деня в Централната избирателна комисия са постъпили близо 250 сигнала за нарушения, като повечето от тях са били несъществени.

Обработката на протоколите от СИК в ОИК продължи през цялата нощ, като към момента в някои градове вече са обработени над 90%, а в община Силистра дори 99%.

В по-големите градове обаче са обработени едва 20-30% от протоколите.

Изборният ден приключи без съществени нарушения, обяви ЦИК

Изборният ден приключи без съществени нарушения, обяви ЦИК

През целия ден са постъпили около 250 жалби и сигнали, което означава че изборният процес е протекъл нормално

От предварителните данни се очертава в 10 областни града да има избран кмет още на първи тур. Това са Бургас, където са обработени 51% от протоколите - Димитър Николов, Велико Търново (50% обработени протоколи) - Даниел Панов, Враца (46% обработени протоколи) - Калин Каменов, Габрово - Таня Христова, Кърджали - Хасан Азис, Кюстендил - Петър Паунов, Монтана - Златко Живков, Стара Загора - Живко Тодоров, Търговище - Дарин Димитров, Хасково - Станислав Дечев. Във Варна също е много вероятно да няма балотаж, тъй като до момента Иван Портних прескача 50-те процента при обработени 36,54% от протоколите. 

В София, Пловдив се очертава балотаж.

По последна информация от председателя на ЦИК Александър Андреев обстановката е нормална и забавянията на места се дължат основно заради допуснати грешки в протоколите.

Запитан кой има право да влиза на местата, където се предават изборните книжа, той поясни, че в Изборния кодекс е разписано, че могат да присъстват застъпници на отделните политически сили, наблюдатели и средствата за масова информация, но не и самите кандидати.

Относно отказа на ОИК да допусне лидерът на "Атака" Волен Сидеров до Арена "Армеец" Андреев бе категоричен, че трябва да се уважи решението й.

Той изрази надежда, че всички ОИК ще спазят установения срок от 48 часа. По негови думи към момента няма данни за възможно забавяне извън предвидения срок.

Над 90% от изборните протоколи в София са сгрешени

Над 90% от изборните протоколи в София са сгрешени

Обстановката в ОИК е напрегната