12 рапорта за напускане са постъпили от страна на недоволни военни към ресорния министър Николай Ненчев.
Това съобщи самият шеф на Министерството на отбраната в Министерски съвет.

За него това е изключително малка бройка и за пореден път Ненчев използва възможността да благодари на подчинените си, че не са излезли на улицата да протестират заедно със служителите от МВР срещу спряганите финансови рестрикции за служещите в сектор "Сигурност".

Министърът потвърди и че реформата в сектора ще засегне и неговото ведомство със съкращения, но те ще се отнасят само за администрацията, не за въоръжените сили. Колко точно души обаче ще останат без работа, Ненчев не се ангажира да прогнозира, нито пък колко ще се прекатегоризират от първа на трета категория труд.

Стана ясно, че в края на месеца ще бъде свикан Съвет по отбраната, който ще бъде посветен именно на въпросите за реформата.

Министърът обяви, че ще провежда среща с парламентарно представените партии по програмата за развитие на отбранителните способности, както и по идеята въздушното ни пространство да се охранява от съюзници, преди темите да са влезли за обсъждане в пленарна зала, тъй като, по думите му, това са изключително важни въпроси за страната.

За Ненчев отбраната ни е на ниво и бележи успехи - той се похвали с 1,35% от брутния вътрешен продукт за отбрана, което било похвален ръст.
Министърът припомни, че сме поели ангажимент към НАТО до 2024 година да вдигнем този процент до 2%, като към момента вървим с добри темпове и вече сме получавали високи оценки от партньорите си в Алианса.

Шефът на военното ведомство е доволен и от изготвената програма за отбранителните способности, като по думите му тя осигурява повече средства за важни направления - близо по 80 милиона лева за Военновъздушните сили и за морските, както и 40 милиона за сухопътните ни войски.
Предвижда се снабдяването ни с два нови кораба, като по всяка вероятност те ще бъдат построени у нас, горд е Ненчев.