"Днес е хубав ден за Гранична полиция". Това заяви вътрешният министър Валентин Радев на представянето на новата техника - 138 високопроходими коли за граничарите ни.

Министърът благодари на служителите за "най-добре пазената, въпреки че е една от най-критичните граници на ЕС", като отчита, че това е благодарение именно на служителите. Отчита се към момента нулев натиск на границата, каза той.

КЗК спъна МВР поръчка за 70 високопроходими автопатрула

КЗК спъна МВР поръчка за 70 високопроходими автопатрула

Поръчката за 5 млн. лв. се прекратява за втори път

По думите на министъра с новата техника България не само ще изпълнява полицейските функции по опазване на границата, но с автобусите и микробусите може и да се помага на бежанци, майки и деца, които имат нужда.

Министър Радев изтъкна, че не бива да забравяме, че остава потенциалната опасност от мигранти. "България е външна граница на ЕС. Да я пазим добре", каза Радев. Той припомни, че един от основните приоритети на нашето председателство е сигурността на европейските граждани.

Снимка 347880

Източник: БГНЕС

От Гранична полиция показаха новите 138 автомобила, предоставени по проект "Доставка на нови патрулни и специализирани автомобили с нормална и повишена проходимост". Общата им стойност е 11 050 270 лева с ДДС. Финансирането е от Фонд "Вътрешна сигурност" на Европейския съюз.

Съгласно Договора за безвъзмездна финансова помощ са доставени:

- 100 патрулни автомобила с висока проходимост;

- 15 автобуса със 17 места;

- 2 автобуса с 50 места;

- 16 специализирани автомобили с повишена проходимост за служебни кучета;

- 5 специализирани автомобили с нормална проходимост за служебни кучета.

Според Меморандум с Чешката република граничарите получават още 11 патрулни автомобили.

С доставените автомобили ще се повиши мобилността на граничните наряди, ще се създадат условия за тяхното самостоятелно използване и бързото им реагиране при възникване на необходимост, очакват от гранична полиция.

Граничарите се надяват, че с повишената мобилност ще участват в съвместни операции с други структури на МВР, както и в такива на международно ниво, включително по линия на Европейска агенция за гранична и брегова охрана.

Специализираните автомобили с висока проходимост за транспортиране на служебни кучета, ще се използват за изпълнение на задачи по осъществяване на граничното наблюдение. Автомобилите имат допълнително оборудване и всички необходими принадлежности за кучета, които осигуряват бързо и сигурно транспортиране на водачите и служебните кучета в обекти и райони за тяхното използване.

Специализираните автомобили с нормална проходимост са оборудвани с необходимите клетки за превоз на служебни кучета.