"Комплект конуси" пак спъна поръчка на МВР за 5 млн. лева, съобщава БНТ. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отменила за втори път поръчка на МВР за доставка на 70 броя високопроходими автопатрули.

Поръчката на силовото ведомство, която е на стойност 5 млн. лв., била незаконна според КЗК. Причината - един от участниците е бил отстранен, без да е било необходимо. Решението на КЗК е публикувано в регистъра му.

Обществената поръчка на МВР е обявена през месец март 2017 година и е разделена на 2 части. Първата част от поръчката е за доставка на 51 патрулни полицейски автомобили с висока проходимост. Втората част - за доставка на 70 патрулни автомобила с висока проходимост. Общата стойност на двете части на процедурата е над 11 млн. лв.
С решението си КЗК обявява за незаконна втората част от поръчката. 

Борисов смята обжалванията на обществени поръчки за саботажи

Борисов смята обжалванията на обществени поръчки за саботажи

Фризьорски салон не може да строи магистрала

Жалбата към КЗК е подадена от един от участниците в конкурса. Доставчикът на автомобили е бил отстранен от класирането, защото е написал "комплект конуси" вместо да напише техния брой.

Според участника действията по отстраняването му от конкурса са незаконни, защото броят от 4 конуса вече е бил включен в самото обявление на поръчката и се е подразбирало, че автомобилите трябва да бъдат окомплектовани. Така на първо място е класирана друга фирма, допълват от БНТ.

МВР шефът Узунов обвини екипа на Бъчварова за забавени обществени поръчки

МВР шефът Узунов обвини екипа на Бъчварова за забавени обществени поръчки

Причината е липсата на административен капацитет

Според становище на МВР аргументите на отстранения участник са неоснователни. МВР иска от КЗК жалбата от доставчика да бъде отхвърлена. Това иска и участникът, който се класира на първо място и печели поръчката.

От МВР се обосновават и с друга причина, поради която жалбоподателя е бил отстранен от конкурса. Според силовото министерство проблемът не е само в "комплекта конуси", доставчикът на автомобили бил дисквалифициран от конкурса заради несъответствие между окончателната цена на колите и цената без ДДС. Това обаче е оспорено от фирмата и от КЗК.

След проверката, КЗК установява, че жалбата на отстранения участник е основателна, тъй като наистина в документацията е оказан точният брой на изискваните конуси, а именно четири броя. Оттам тяхното обозначение като комплект не е в разрез с правилата според КЗК.

С решението си комисията отменя решението за класиране на участниците в поръчката. МВР следва да изплати 4 500 лв. разходи по обжалването на доставчика на автомобили.

Решението на КЗК може да бъде обжалвано пред Върховния административен срок в 14-дневен срок.

АБВ алармира за четири скандални обществени поръчки в МВР

АБВ алармира за четири скандални обществени поръчки в МВР

Нямало достатъчно прозрачност