Министър-председателят Бойко Борисов е на мнение, че обжалванията на обществените поръчки са саботажи срещу държавата. В хода на днешното правителствено заседание министрите обсъдиха законодателни промени в областта на обществените поръчки.

Според премиера обжалването е необходима мярка, защото стимулира конкуренцията и прозрачността. Обжалванията у нас обаче били злоумишлени, те спирали обществени поръчки за значими обекти, което струвало милиони на страната ни дневно. По думите на Борисов този саботаж трябва да свърши.

Предвиждат електронно подаване на документи в министерство на туризма

Предвиждат електронно подаване на документи в министерство на туризма

Отнася се за категоризация на местата за настаняване, заведенията за хранене, на СПА, балнео и уелнес центровете и регистрация на туроператори и турагенти

"Така че, аз правилно искам да бъда разбран, говоря за саботирането. Че обжалването е необходимо, че то стимулира и конкуренцията, и прозрачността въобще не става спор. Говорим за системи... има ли някой, който да не е убеден, че системата, която всеки, отишъл в хотел, ще го регистрира - първо е полезна за националната сигурност, второ за бюджета и за прозрачността на бизнеса. И това година и половина не може да се въведе заради обжалване! ТОЛ системата две години! И то си личи умисълът - чака се последният момент, шест часа вечерта без една минута, тогава се внася от някоя фирма и блокира нещо, което ни струва милион и половина на ден. До вчера асфалт не се ядеше, а сега всички искат асфалт", отсече Борисов.

В отговор на исканията на Борисов вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че след няколко месеца усилена работа на работни групи с участието на всички заинтересовани страни, промените в Закона за обществените поръчки вече са готови.

Николай Нанков: опитват се да саботират ТОЛ системата

Николай Нанков: опитват се да саботират ТОЛ системата

Обмисля се и изграждане на система за контрол на средната скорост

По думите на Дончев правото на всеки заинтересован да обжалва е уредено в европейските директиви, свързани с обществените поръчки. С промените, които предстои да бъдат внесени, се прави опит за стесняване на кръга от лицата, които могат да обжалват.
"Към момента прочитът на Директивата е, че всеки, който има интерес, примерно фризьорски салон, баничарница приемаме, че има интерес от строителство на магистрала, примерно, или от изграждането на електронна система - има право да жали", обясни вицепремиерът и допълни, че се работи за внедряването на логиката, че фризьорски салон не може да строи магистрала. Дончев коментира и че промените, които се планират, са резултат на буквален прочит и анализ на евродирективите и не ги нарушават, а само стесняват кръга от недобросъвестно обжалване.

Като пример за подобна практика Дончев коментира случай, при който електронна система, която трябва да се изгражда, е била обжалвана от фирма, занимаваща се с търговия с чорапи. "Имаме и много други такива случаи", категоричен бе вицепремиерът.

В този смисъл и премиерът посочи пример за недобросъвестно обжалване: "Обжалването на ТОЛ системата - като проверихме кой обжалва се оказва, че човекът метеше пред "Пирогов" улиците."

Министерството на туризма стартира нова обществена поръчка

Министерството на туризма стартира нова обществена поръчка

Ще се разработва Единна система за туристическа информация

На срещата на Министерския съвет стана ясно и че вече всички министерства са включени в системата за обмен на документи по електронен път. "Сега в момента се работи с основен приоритет включването в системата на всички структури", заяви Дончев. По думите му най-доброто предстои, защото свързаността била само началото. Предстояло да се уредят нормативни въпроси и администрациите да натрупат малко опит.

В този контекст Борисов попита министъра на туризма Николина Ангелкова как върви работата по внедряването на Единната система за туристическата информация (ЕСТИ). Тя от своя страна заяви, че се спазват законовите срокове. "Работи комисията. Отворени са офертите", заяви още тя. Борисов обаче не беше доволен от отговора ѝ: "От месеци слушам, че комисията работи денонощно."

Предвиждат електронно подаване на документи в министерство на туризма

Предвиждат електронно подаване на документи в министерство на туризма

Отнася се за категоризация на местата за настаняване, заведенията за хранене, на СПА, балнео и уелнес центровете и регистрация на туроператори и турагенти

Ангелкова обясни, че предстои още месец и половина комисията да работи, след което следва да се избере изпълнител. "След което, ако няма обжалване, трябва да стартира", обясни още Ангелкова и допълни, че системата няма как да стане готова за предстоящия летен сезон, а по-скоро до края на годината, ако няма нови обжалвания.