Организации на представителите на различни браншове на селското стопанство се обединяват в обща структура, за да бранят по-добре интересите на земеделците. Това стана ясно по време на представяне в БТА на Българската аграрна камара, която е учредена през миналия месец. Към момента тя включва 14 организации, които представляват интересите на над 10 000 земеделски производители. Очаква се към обединението да се присъединят и други големи селскостопански асоциации.

Председателят на Управителния съвет на Аграрната камара Костадин Костадинов разказа, че всичко е започнало преди няколко години с разговори, срещи учудване и недоверие.

Съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев представи членуващите в камарата организации и техните ръководители.

24 земеделски организации искат повече средства в две мерки по ПРСР

24 земеделски организации искат повече средства в две мерки по ПРСР

Земеделците настояват за увеличаване на бюджетите по подмярка 4.1 и 4.2, касаеща фермерите и преработвателите.

Стана ясно, че днес в лицето на Светла Боянова е избран изпълнителен директор на Българската аграрна камара, която влиза в битка за благото на земеделските производители.

Боянова заяви, че обединилите се организации са преценили, че заедно ще са по-полезни на членовете си и представи основните цели, които си поставя Аграрната камара. Организацията ще се стреми да представлява реално земеделските производители без те да бъдат делени на големи и малки, ще работи за промотиране на ролята им, за осигуряването на справедливи доходи и достъп до пазари, както и за подобряване на земеделската политика в България. Светла Боянова каза още, че Българската аграрна камара ще бъде възможно най-прозрачната структура.

Цените на селскостопанската продукция спадат с 5.9% през първото тримесечие на 2023 г.

Цените на селскостопанската продукция спадат с 5.9% през първото тримесечие на 2023 г.

Цените на живите животни се увеличават с 16.7%

Председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев определи като постижение обединението на различни организации за най-добра защита на интереса на земеделските производители, които да бъдат добре представени в комуникациите на национално, европейско и световно ниво.

Много от присъстващите ръководители на браншови селскостопански организации изразиха мнението, че обединени ще могат да оказват влияние на институциите, вместо те ги натискат, когато са разделени. Те не са доволни от земеделската политика на държавата в последните години и смятат да бъдат коректив и помощник на Министерството на земеделието.

Вероятно следващата от Българската аграрна камара ще обявят какви ще бъдат предложенията им законодателни промени за различните сектори, събрани в обединението.

Опасност от фалити на родни производители заради вноса на украинско зърно

Опасност от фалити на родни производители заради вноса на украинско зърно

Костадин Костадинов от Българската аграрна камара иска наредба за проследяване

В Българската аграрна камара членуват следните организации:

Национална асоциация на зърнопроизводителите;

Национална овцевъдна и козевъдна асоциация;

Национално сдружение на българските лозари;

Асоциация за професионално пчеларство;

Сдружение за биологично пчеларство;

Добруджански овощарски съюз;

Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните;

Асоциация на българските биволовъди;

Браншова камара "Плодове и зеленчуци";

Национална асоциация на картофопроизводителите;

Национална асоциация на тютюнопроизводителите - 2010;

Федерация на развъдните организации в говедовъдството;

Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция;

Сдружение на шафранопроизводителите в България.