15 закона отлежават входирани в Народното събрание и депутатите не се заемат с тях. В тези закони са заложени 22-те мерки, които трябва да приемем, за да може да се поиска отблокиране на втория транш от средства по Плана за възстановяване и развитие.

За това предупреди вицепремиерът Атанас Пеканов на брифинг в Министерски съвет, на който обяви, че Европейската комисия е извършила първото плащане за България от 1,37 млрд. евро безвъзмездни средства.

Искането за второ плащане ще се случи тогава обаче, когато сме готови с нашата работа. "Няма да спра да го повтарям - ПВУ изисква от нас действия и реформи. Това ще се случи само при политическа воля за това. Рискуваме да останем в периферията на Европа", заяви Пеканов.

Макар и да отчете успешен етап и преведен първи транш от срества, брифингът на Пеканов бе посветен по-скоро на случилото се в сряда в пленарна зала - отхвърлянето на Закона за защита на лица, подаващи сигнали за корупция. Депутатите отхвърлиха и двата законопроекта - един предложение на Министерство на правосъдието и втори, на бившия правосъден министър Надежда Йорданова.

С отхвърлянето законът изобщо не може да влезе за обсъждане, дори и да се правят промени между първи и второ четене, посочи Пеканов. Той повтори и думите на министър Крум Зарков с предупреждението, че всъщност законопроектите транспонират у нас европейска директива - нещо, което е трябвало да стане още преди две години и всъщност срещу страната ни се води наказателна процедура, по която българските граждани ще плащат.

Атанас Пеканов заяви, че такова отхвърляне е разочароващо и неприемливо. А с министър Зарков в момента търсят алтернативи.

Има обаче много работа и ако не я свършим няма да може да поискаме втория транш. Това са 66 мерки.

По думите на Пеканов има сериозен риск от забавяне, а това е важно, тъй като няма да можем да се включим в сроковете по изпълнение на Плана за възстановяване.