Над 150 хил. души смениха адреса си и така подмениха вота в редица населени места.
Това каза по време на парламентарния контрол депутатът от Коалиция за България Мая Манолова, която зададе въпрос към министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова относно адресните регистрации на граждани по настоящ адрес.

Манолова попита колко граждани са сменили настоящия си адрес с цел да дадат глас в друга община и припомни думите на съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова, според която след промените в изборния закон едва 500-600 души ще променят адреса си.

„Според оценката на всички политически сили, с изключение на ГЕРБ, на международните наблюдатели и на българските граждани това са най-манипулираните избори", подчерта червената депутатка.

„Дейността на ГРАО не е довела до незаконни регистрации и лишаване на български граждани от право на глас на изминалите избори", посочи в отговора си министър Павлова.

В периода 31 януари до 22 юни 2011 г. адресните си регистрации са променили 155 404 български граждани, а дерегистрации са направили 32 743 души. Смяната на адресната регистрация се извършва от общинските служби, а не от ГРАО, подчерта Лиляна Павлова.
По думите й отговорността за регистрациите се носи от кмета на съответната община.
Всички, които са проверили предварително избирателните списъци и са сигнализирали, че са попаднали некоректно в забранителните списъци, са били коригирани още на първи тур.

Мая Манолова подчерта, че 155 хил. души, променили адреса си непосредствено преди изборите, е чудовищна цифра. По думите й 98 хил. души от тях са гласували и те драстично са подменили вота на българските избиратели. Тя даде пример с общини като Несебър, Аксаково, Троян, Брусарци, където по думите й, се е случило това.

Недоумявам как със спокойна ръка оставихте десетки хиляди граждани да попаднат в забранителни списъци, изтъкна червената депутатка и попита: „Поискахте ли отговорност от МВР, които ви подведоха?".

„Не знам дали си давате сметка, че вашето министерство и българското правителство е въвлечено в извършването на престъпление", обяви Манолова и допълни, че бездействието си МРРБ е участвало в извършването на престъпление, като не е предприело нищо това да бъде прекратено между двата избора.

Манолова бе прекъсната от заместник-председателя на парламента Анастас Анастасов, които й съобщи, че е превишила полагащото й се време и е говорила с 40 секунди повече.

"Всеки български гражданин има право на глас, както и да се регистрира или дерегистрира по настоящ адрес. На територията на общините нямаме функция по контрол", посочи министърът на регионалното развитие и подчерта, че е некоректно да се набеждава това министерство в отговорности, които то няма и да му се приписват функции, които не извършва.