Малко преди 10 часа в деловодството на парламента бе внесено проекторешение за прекратяване правомощията на президента Георги Първанов.

То е подкрепено от 162-ма депутати.

Припомняме, управляващата партия поиска отстраняването на Георги Първанов, тъй като според представителите на ГЕРБ той е нарушил чл. 32, ал. 2 от Конституцията на Република България, огласявайки разговорът между него и финансовият министър, проведен по повод на личното неодобрение на Георги Първанов към поведението на Симеон Дянков в забавно тв шоу.

Предвижда се дебатите за импийчмънт на президента да бъдат проведени идната сряда.

Според основния закон предложението за прекратяване пълномощията на държавния глава трябва да бъде подкрепено от повече от две трети от народните представители.
Ако вносителите успеят да осигурят подкрепата на 161-те и в сряда, то обвинението ще бъде внесено в Конституционния съд, който трябва да го разгледа и да се произнесе по него в едномесечен срок.

Според лидерът на Синята коалиция Мартин Димитров като мотив за поисканото отстраняване на Първанов е и това, че президентът е скрил принадлежността си към държавна сигурност, а го е оповестил едва след встъпването му в длъжност като президент на страната.

По думите му това действие има морално, правно и юридическо значение.

От Синята коалиция са подготвили писмо до президента, с което се настоява да предостави и публикува на страницата на Президентството стенограмите от срещите си по отношение на енергийните проекти и създаването на Тройната коалиция.

Бойко Борисов коментира в Брюксел  внесената подписка, като заяви, че самият той не е очаквал да бъдат събрани толкова много подписи.

"Това показва, че нещо не е наред в президентската институция.  Това е урок за всички нас", заяви премиерът.

Междувременно в района на Кърджали започна подписка срещу процедурата по импийчмънт на президента. Идеята е на местния инициативен комитет, издигнал кандидатурата на Георги Първанов за втори мандат.

Вече са събрани над 500 подписа само от 3 села край Крумовград. Подписката е разпространена в цялата област и според инициаторите се очаква броят на включилите се в нея да бъде няколко хиляди. Георги Първанов винаги е помагал на хората от Родопите и е доказал своите качества като президент, твърдят подкрепилите подписката.

Мотивът за исканото отстраняване на държавния глава, според инициаторите на подписката, е страхът на олигархията от осветляване на икономическите досиета на прехода.

Искра Фидосова категорично отхвърли коментарите на опозицията, че с част от приетите вчера промени в НПК България тръгва към Съда за правата на човека в Страсбург.

В интервю за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Фидосова посочи, че парламентът е приел необходими и неотложни мерки - обвинението и постановяването на присъдата вече да могат да се основават само на данни от специалните разузнавателни средства и на показания на свидетели с тайна самоличност.

Решено беше още резервен адвокат да бъде назначаван в отсъствието на основния защитник, показанията на анонимни свидетели и специални разузнавателни средства да са достатъчни за присъди при тежки престъпления.

Тя допълни, че трябва да се продължи в посока на цялостна наказателна политика, както по отношение на НК, така и по отношение на НПК, за да се промени процеса в България.

Фидосова изтъкна, че следващата стъпка, която ще бъде предприето във връзка с борбата с организираната престъпност е създаването на специализирани състави, които да спомогнат за ускорява на процесите по разследванията на сигнали.