Продукти от 17 основни вида храни с минимална надценка сложи в кошница на търговските вериги държавата. Това става ясно от публикувания за обществено обсъждане Проект на Закон за надценките на хранителните продукти.

Примерният списък засега включва: ориз, брашно тип 500, хляб "Бял", хляб "Добруджа", свинско месо - охладено, пилешко месо, кайма 60/40 свинско/телешко охладена, прясно мляко краве 2-3.8%, кисело мляко краве 2-3.8%, краве сирене бяло саламурено, кашкавал от краве мляко, яйца размер М, млечно масло, слънчогледово масло (олио), захар, зрял боб и храни за кърмачета.

Въпросните храни ще бъдат предлагани със задължението за максимална надценка от 10%.

Списъкът с продукти ще бъде утвърждаван със заповед на министъра на икономиката и съгласуван с министъра на земеделието. Ще се прилага за срок от 6 месеца и то само за търговци, с годишен оборот за предходната календарна година от над 30 млн. лв., които предлагат за продажба на дребно храни.

От Сдружението за модерна търговия на този етап остава лаконични: "СМТ е категорично против всякаква намеса в свободната търговия, която е предпоставка за изкривяване на пазара. Официално становище по проекта на закон ще бъде предоставено, когато цялостният пакет е достъпен за публично обсъждане."

Търговските вериги ще са задължени да определят минимум по един продукт от всеки вид храни, приложени в списъка към закона и също така ще им бъде забранено да издават насрещни фактури за обратни услуги към доставчика, касаещи тези продукти. По този начин ще се пресекат опитите за заобикаляне на законовите разпоредби, като например търговец декларира, че работи на минимална печалба, но издава фактури за реклама, позициониране и др. към доставчика или производителя, обясняват от МИИ.

Търговците ще имат задължение да поддържат достатъчни количества от продуктите с минимална надценка. Те ще бъдат обозначени със специален знак - стикер, утвърден от Министерството на икономиката и индустрията.

Забранява се включването на имитиращи продукти, сред определените от търговските обекти.

Търговските вериги няма да разговарят с властта за таван на надценката

Търговските вериги няма да разговарят с властта за таван на надценката

Те обаче искат разговор за борба с инфлацията

Предвиждат се и санкции: Търговец, който не определи продукти с максимална надценка ще подлежи на глоба в размер до 2% от реализирания от тях оборот в страната през предходната календарна година. В случай, че търговецът не предостави данни за определените от него продукти се налага глоба в размер от 5 000 лв., съответно имуществена санкция в размер от 10 000 лв. За търговците, за които е установено, че не поддържат достатъчни количества от избраните продукти, се предвижда глоба в размер от 5 000 лв. до 50 000 лв., съответно имуществена санкция в размер от 10 000 лв. до 100 000 лв.

Законопроектът е публикуван за предварително обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на икономиката и индустрията. Контролни функции по Закона за надценките на хранителни продукти ще имат Министерството на икономиката и индустрията и Комисия за защита на потребителите, подпомагани от Национална агенция за приходите и Българска агенция по безопасност на храните.

10 търговеца заявили интерес, но още не са изпратили цените си на foodprice.bg

10 търговеца заявили интерес, но още не са изпратили цените си на foodprice.bg

В сайта не се включват и цени на промоция