2% от БВП да отива за социално предприемачество до 2021 година. Сега се отделят 0,7 процента. Тази цел е заложена в подготвения от Министерство на труда и социалната политика Проект на Закон за предприятията на социалната и солидарната икономика, съобщи БНР.

Заместник-министърът на труда Султанка Петрова обясни, че социалната икономика е част от общата, реалната икономика на България, при която предприятията не целят печалба. "По-голямата част от печалбата се реинвестира в социални и екологични цели. Около 14 милиона души в целия Европейски съюз са заети в социалната икономика".

В момента в България има 4800 предприятия, които са се самоопределили като социални. След приемането на закона предстои специална регистрация на тези предприятия. Очаква се около една трета от тях да отпаднат.

До 10 процента по-ниски данъци ще плащат фирмите, които инвестират в социални предприятия, според проекта на Закон за предприятията на социалната и солидарната икономика. Към тях са кооперациите и предприятията на хората с увреждания. Очаква се законопроектът да бъде приет от правителството и да бъде внесен в парламента до края на месеца.