Държавата ще помага на работещите родители, които искат да се върнат по-рано на работа. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова в Министерския съвет след подписването на договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проект "Национална система за планиране, мониторинг и отчет на изпълнението на младежките политики".

За тази мярка социалното министерство е получило принципно съгласие от социалните партньори - синдикати и работодатели. Социалното министерство ще реализира подкрепата с финансови средства от ОП "Развитие на човешките ресурси".

Русинова информира, че миналата седмица е имала среща с Комитета за наблюдение на оперативната програма от ЕК, който е дал одобрението за две важни мерки. Едната е свързана с по-нататъшната деинституционализация на децата от домовете за медикосоциални грижи, а другата свързана с подкрепа на работещите родители. Мярката ще подпомогне демографските политики на правителството.

Предвижда се да бъдат отделени 20 млн. лева за детегледачи на майките, които желаят да се върнат по-рано на работа. Агенцията по заетостта ще изпълнява проекта по оперативната програма.