Към 26 април България е изпълнила 77 от общо 107 мерки от Плана за действие за 2007 г., свързан с приемането на България за член на ЕС,  съобщи на специален брифинг министърът по европейските въпроси  Гергана Грънчарова.

Припомняме, на днешното си заседание МС разгледа плана за действие за 2007.

Грънчарова уточни, че на 20 април тази година е получено писмо от Европейската комисия за неизпълненията на България, свързани с 52 директиви.

Министърът допълни, че тези директиви са свързани с неприетите законопроекти, касаещи министерствата на икономиката, вътрешните работи, правосъдието, финансите, екологията, земеделието, както и агенцията по информационни технологии.

Като пример за неприети закони тя посочи „Закона за финансовите инструменти", „Закона за автомобилните превози". „Закона за опазване на околната среда", „Закона за биологичното разнообразие".

Същевременно Грънчарова подчерта, че днес НС трябва да приеме „Закона за електронните съобщения", с приемането на който ще отпаднат 5 от приетите директиви от страна на България.

Тя посочи основните причини за забавяне за директивите. От една страна, те са свързани със закъснялото внасяне на закон в МС.
От друга с непрецизното планиране на времевия график за приемане на законопроектите, свързани с вътрешното  сътрудничество и междуведомствено сътрудничество.

Като последна причина тя посочи недобрата система на координация между отделните ведомства.

Грънчарова уточни, че България е на 22 място в ЕС по изпълнение на директивите, като последното 27 място заема Румъния.

Министърът посочи, че след получаване на писмото от Европейската комисия за неизпълнението на директивите България е стартирала съответната процедура.

А именно - първоначално страната, която не е изпълнила директивите, получава уведомление за неизпълнението от страна на ЕК, след което комисията дава срок от два месеца на страната за привеждане на нейното законодателство в съответствие с европейското.

Грънчарова допълни, че след този срок може да бъде даден допълнителен срок с нефиксирано време.

В крайна сметка Европейският съд към Еврокомисията се произнася при влязло в сила съдебно решение.

Ако и при допълнителния срок страната не хармонизира законодателството си, съдът налага финансови санкции, които могат да бъдат еднократни или такива, които се изплащат всеки ден.

Грънчарова  допълни, че при определянето на размера на санкциите има няколко фактори, като първият от тях е  оценка на сериозността на нарушението, която се измерва в скала от 1 до 20.
Тя подчерта че най-сериозното нарушение е това на човешките права.

Вторият фактор е свързан с продължителността на нарушението.

При окончателното определяне размера на санкцията се взема предвид размера на БВП, както и броя на гласовете в Европейския съвет на дадената страна.