Към 2009 година има разрешени 125 броя СРС-та, а през 2010- 142. От тях непотвърдени през 2009 са 14 и 16 за 2010.

Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на Ангел Найденов относно специални разузнавателни средства, използвани по реда на чл. 18, ал. 1 от Закона за специалните разузнавателни средства - когато вътрешният министър може да разпореди СРС-та без разрешение от съда.

СРС-тата са се ползвали за заловени наркотици, отвличания, контрабанда, по думите на силовия министър. Повече информация Цветанов дал на Ангелов в секретното деловодство на парламента.

По думите на министъра не е задължително всяко СРС после да стане веществено доказателствено средство. СРС-тата често се ползват за разкриване на престъпна схема.

ВДС за използваните СРС-та не е необходимо, категоричен бе Цветан Цветанов.

През последните седмици темата за СРС-тата приковава общественото внимание, посочи от своя страна Ангел Найденов. Няма как обществото да не е разтревожено от големия брой СРС-та, които се използват, заяви депутатът.

По думите му изникват много въпроси около употребата на СРС-та, които от основно средство се превръщат в единствен метод за борба с престъпността.

Относно изнесените цифри от силовия министър, червеният депутат каза, че те следват тенденцията на увеличаване на използваните СРС-та и поиска подкомисията за СРС-та да провери този факт.

Според социалиста тези цифри говорят и за бум на престъпността.

Министърът на вътрешните работи от своя страна не се съгласи с констатациите на Ангел Найденов. Ако бяхте разкрили престъпленията, може би нямаше да се наложи да ползваме СРС-та, подчерта Цветан Цветанов.