Повече от три часа депутатите от Правната комисия в НС обсъждат промените в НПК, въпреки че това им занимание е почти безсмислено.

Три законопроекта за изменение на НПК са входирани в деловодството на Народното събрание - на ГЕРБ (свързани с бъдещия спецсъд), на Любен Корнезов и вчера в 17:39 Михаил Миков и други представителите внасят своето предложение.

Заради късния час на входиране законопроектът на Миков днес не е на разположение на депутатите от комисията. Те не са се запознали с него и според правилника на парламента трите предложения днес не могат да бъдат гласувани от комисията.

Затова и от БСП настояха разглеждането на трите законопроекта, които са точка първа от дневния ред на комисията да бъдат отложени за следващо заседание и да се премине към втора точка от дневния ред - разглеждане на законопроекта за изменение и допълнение на закона за съдебната власт.

От ГРЕБ обаче настояха предложенията за промени в НПК да бъдат дискутирани днес, а да бъдат гласувани на следващо заседание.

В предложението на ГЕРБ за промени в НПК е посочен начинът, по който ще работят т. нар. спецсъдилища.

От ДПС също настояха промените в НПК да бъдат отложени тъй като според тях няма смисъл да се обсъжда нещо, което днес така или иначе няма да бъде гласувано. С 13-те гласа на ГЕРБ и Атака обаче дневният ред обаче не бе променен.

Така се започна с дългата и безрезултатен за днес дискусия за това, какви дела ще гледат спецсъдилищата преди реално те да бъдат създадени с гласуването на Закона за съдебна власт - точка 2 от дневния ред.

Правосъдният министър Маргарита Попова отказа да участва в дискусията, защото според нея е по-редно първо да се гледа закона за съдебната власт.

Не предпочитам да работя от главата за краката, заяви правосъдният министър Маргарита Попова.
Според нея преди да се коментира работата на специализраните съдилища е трябвало да се разгледа закона за съдебната власт, където се създава този съд.

Това бяха мотивите й да откаже да коментира промените в НПК и работата на спецсъдилищата.
Ще спазя логиката на съдопроизводството, категорична бе Попова, след като Христо Бисеров от ДПС няколко пъти настоя да се чуе нейното мнение.

Христо Бисеров от ДПС предложи точката за НПК да бъде отложена, но предложението му не бе прието. Предложенията на ГЕРБ бяха представени от Анастас Анастасов.

От Висшия адвокатски съвет също не смятат за логично да се обсъжд работата на спецсъда, без да е обсъден устройствения закон за специализираните съдилища.

От Висшия адвокатски съвет смятат, че специализираните съдилища не са необходими, тъй като под 2% от общата престъпност са престъпленията, обект на този съд.
Според депутатите от левицата също първо трябва да се обсъди устройството на този съд и след това работата му по същество.

Става ясно, че се създава специализиран съд, апелативен спецсъд и специализрана прокуратура към тях. Третата инстанция остава ВКС.

В предложението на ГЕРБ за НПК е записано, че разрешението за използване на специални разузнавателни средства по дела, подсъдни на специализирания наказателен съд, се дава предварително от неговия председател или от изрично оправомощен от него заместник-председател.

СРС-та ще се позлват срещу членове на ВСС, срещу съдии и прокурори само след разрешението на председателят на апелативния специализиран наказателен съд или изрично оправомощен от него заместник-председател.

На специализирания наказателен съд са подсъдни и делата за престъпления,  извършени от лица с имунитет, членове на Висшия съдебен съвет и на Инспектората към него, ръководители на органите на съдебната власт и техните заместници, съдии, прокурори, следователи, както и от заместник - министрите и главните секретари на министерствата.
Когато срещу едно и също лице е повдигнато обвинение за няколко престъпления, едно от които е подсъдно на специализирания наказателен съд, делото за всички престъпления е подсъдно на този съд.

Когато няколко лица са обвинени, че са извършили в съучастие едно или няколко престъпления и един от съучастниците подлежи на съдене от специализирания наказателен съд, делото е подсъдно на този съд.
Когато едно дело е подсъдно на специализирания наказателен съд и на военения съд, то се гледа от военния съд.

Разследващи органи по дела, подсъдни на специализирания наказателен съд са следователи в следствения отдел в специализираната прокуратура и разследващи полицаи, определени със заповед на министъра на вътрешните работи.

За нуждите на разследването по дела, подсъдни на специализирания наказателен съд, банковата тайна по Закона за кредитните институции и данъчна и осигурителна информация по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, се разкриват по искане на административния ръководител на специализираната апелативна прокуратура.

След образуване на делото председателят на съда определя съдия-докладчик, който насрочва делото за разглеждане в открито съдебно заседание в срок не по-дълъг от 15 дни.
По дела, подсъдни на специализирания наказателен съд не се конституират частни обвинители и граждански ищци.

Над 1 млрд. лева е загубила държавата от икономически престъпления през 2008, посочи Анастас Анастасов.

През 2009 година щетите от тези престъпления възлизат на над 800 млн. лева, допълни той. По думите му целта на специализираните съдилища е да се противодейства на организираната престъпност, както и да се отговори на критиките на ЕК.

Михаил Миков посочи, че правителството не е посмяло  да се ангажира пряко със създаването, по думите му, „с това велико изобретение", визирайки спецсъда.
Бившият вътрешен министър е категоричен, че делата на арестуваните при зрелищните спецакции на МВР, ще бъдат автоматично прехвърлени към спецсъда, защото МВР осигурява „рехави доказателства".

Министър-председателят не иска да ангажира подписа си под такова предложение или е намерил съветници, които да му го кажат, каза Миков.