58,1% е реалната избирателна активност, която очакват от агенция СКАН.

Това показват данните за гласоподавателите и нагласите им у нас в проучване, направено от агенцията в периода от 15 до 22 юни.

Тези които са отговорили положително в анкетата са повече, но все още 23% не са решили за кого биха гласували, а 17% не са пожелали да посочат отговор за кого ще дадат своя глас.

Ако се проследи поведението на голямата група избиратели, които не са определили все още своите предпочитания към определена политическа сила, се забелязва, че една трета от тях в деня на изборите за Европейски парламент и при предходните избори за Народно събрание, не са отишли до урните.

Тази група избиратели може да се определи като хора, които имат желание да гласуват, но така и не намират свой политически образ.
Вероятността да го намерят в оставащите броени дни до изборите е твърде малка, което дава именно основание да се прогнозира, че реалната избирателната активност ще бъде 58,1% в деня на вота, посочват от СКАН.

Друго
Мажоритарните кандидати остават напълно непознати за избирателя
Още по темата...

Проучването пита и за отношението към управлението на тройната коалиция и търси взаимовръзката между него и изборното поведение-активност, електорални нагласи.

Едва 6,8 % от участниците в допитването определят политиката водена от тройната коалиция като добра.

Причина за този висок дял на неодобрение (44%) може да се търси в негативните доклади на Европейската комисия по отношение на напредъка на страната, практически непроведената реформа в съдебната система, корупционните скандали съпътстващи целия мандат на правителството, спрените еврофондове.

Според социолозите, ясното и недвусмислено отрицателно отношение към политиката на Тройната коалиция допълнително увеличават мотивацията за гласуване и влияят върху насоката на вота. Категорична е тенденцията най-критично настроените към настоящото управление да са твърдо убедени гласоподаватели.

Запазва се възможността в парламента да влязат 8 политически сили.

Изследването не регистрира промяна в нагласите на избирателите към политическите сили в сравнение с Евровота. Запазва се възможността в парламента да влязат 8 политически сили, които имайки предвид различията помежду си, трудно биха съставили стабилна коалиция

Очакваната по-висока избирателна активност се отразява най-благоприятно на партия ГЕРБ, която има най-значителни резерви в периферията. Тя увеличава преднината си пред своя пряк опонент - БСП, на 10%.
Според проучването ГЕРБ получава 32%, а БСП - 21.4% от гласовете.

Към момента на изследването Движението за права и свободи остава трета политическа сила, като се очаква на изборите да вземе максимума от своите гласове. 11.9%са очакваните гласоподаватели за партията на Ахмед Доган.

Атака с 9.8% и Синята коалиция с 8.7% могат да предложат оспорвана надпревара в деня на вота.

Социолозите предполагат, че НДСВ е малко вероятно да успеят да генерират резултата, който получи преди 2 седмици. Засега обаче данните сочат, че НДСВ ще има представителство в следващия парламент със събраната подкрепа от 5.5%.

Корпоративният вот на партия Лидер почти със сигурност, ще й помогне да прескочи 4 процентовата бариера и ще й осигури депутатски банки в следващия парламент, което засега прави и РЗС, благодарение в значителна степен на присъединяването на част от привържениците на движение Напред. Лидер събира 4.9% , а РЗС - 4.6%.

Електоралните резерви не са еднакви за отделните политически сили. В най-добро положение е партия ГЕРБ и това е естествено с оглед по-широката социална основа, която имат привържениците й.