След първото класиране в детските градини в София около 3000 деца няма да могат да постъпят в първа група.

Това съобщи заместник-кметът по образованието Йорданка Фандъкова, цитирана от БНР. Тя поясни още, че днес електронната система за регистриране на кандидатите временно спира да работи, като досега в нея са постъпили над 12 000 заявки за място в детска градина.

На 23 май излизат резултатите от първото класиране. Чакащите 3000 деца ще имат голям шанс да се преборят на второ класиране или да започнат да ходят на градина до края на годината, какъвто е срокът за изграждане на няколко нови заведения с 1500 места, обясни Йорданка Фандъкова.

Според нея голям брой места ще се освободят от социалната квота, където по правило се приемат деца в неравностойно положение.

Фандъкова информира, че записването ще започне в понеделник и ще продължи в рамките на две седмици.

"Важно е родителите да спазят този срок и да занесат необходимите документи за доказване на предимства, ако имат такива, за да може след това да се извърши и второто класиране, при което очакваме да има свободни мета, които веднага да могат да бъдат заети от първите чакащи", подчерта тя.

Според Фандъкова между 5 и 15 деца с равен брой точки се борят за място в една градина.

Припомняме, днес общинският съвет одобри изваждането на четири терена от капитала на фирма „Софийски имоти", върху които ще започне строеж на детски заведения.