Общият брой на кандидатите за местните избори е 36 288 души. Информацията представи говорителят на ЦИК Александър Андреев на редовния седмичен брифинг с уговорката, че към настоящия момент данните все още не са окончателни дотолкова, доколкото тече процесът срещу жалби по отказ за регистрация на кандидати.

От кандидатиралите се 36 288 души - 29 515 са кандидатите за общински съветници, 1254 се кандидатират за кметове на общини, 5 059 са кандидатите за кметове на кметства и 460 е броят на кандидатите за районни кметства. Броят на кметства, в които има над 350 жители и в които ще се проведат предстоящите мести избори е 1968. 

Профилът на идеалния кмет според българите

Профилът на идеалния кмет според българите

Близо 90% определят управленския опит за основен фактор

За Столична община има подадени 19 кандидатури за кмет на общината, за Пловдив те са 14.

В 397 кметства има само по един кандидат за предстоящите местни избори.

В сравнение с 2015 г. - общият брой на кандидатите за всички видове длъжности е бил 48 084 души. Броят на кандидати за общински съветници през 2015 г. е бил 35 772 души, кандидатите за кметове на общини - 1 600 души, брой кандидати за кметове на кметства - 10 077 и брой кандидати на райони - 635 души.

Ако до 17 часа днес някои от кандидатите за местните избори се откаже, местната коалиция може да предложи друг кандидат на негово място. Броят на избирателите, които имат право да гласуват са 6 227 901 души.

В ЦИК са постъпили 5 сигнала и 32 жалби срещу решения на ОИК. От тях 22 жалби са свързани с регистрация на партии, коалиции, местни коалиции и инициативни комитети.

Жалбите срещу решения на ЦИК, постъпили от началото на насрочването на местните избори, са 14. Все още са висящи 2 жалби в Административен съд, свързани с решението на ЦИК по 3 пункта за приемането на протоколите, изборните книжа и материалите. 

ЦИК не са получавали жалба от Иванчева

ЦИК не са получавали жалба от Иванчева

Готови са да я разгледат

До 27 септември, когато започва предизборната кампания, електронните медии са длъжни да предоставят своите тарифи и условия на ЦИК и Сметната палата. Ако електронните медии са с регионален обхват - на съответната Общинска избирателна комисия.

Основните правила по време на предизборната кампания са, че при отразяване на кампанията следва да бъде посочено кое е платено съдържание и кое безвъзмездно, да се отбележи, че купуването и продаването на гласове е престъпление, кампанията следва да бъде водена на български език.

Андреев призовава към етично и толерантно отношение, без да има засягане на правата и авторитета на хората и партиите.

В момента ЦИК започва да разглежда методическите указания за секционните избирателни комисии. До 30 септември е срокът, в който СИК ще бъдат назначени членовете на СИК. ЦИК прие решение, с което указва на общинските администрации в случаите, в които има избиратели с грешни, напълни или заличени адреси да бъдат дописани в избирателните списъци до предаването на членовете на СИК.

анкета

За местните избори…

Виж резултати

Очаквам кандидатурите с интерес 19.4%

Чакам да започне кампанията 15.4%

Не се интересувам 16.1%

Пак ще се харчат народни пари 39.3%

Какви избори? 9.8%

В случаите, в които това не е направено и лицето има избирателни права за изборите за общински съветници и кметове, да бъде допуснато до гласуване, като се дописва от СИК след установяване, че лицето има избирателни права. Другото решение на ЦИК е свързано с реда за предаването на сгрешените протоколи на СИК.

В случаи, че грешките не позволяват установяването на записаните резултати, в този случай се предава сгрешеният протокол и срещу него с решение на ОИК се определя член от на ОИК, който предава друг протокол в оригинал, за да може той да бъде попълнен с данните, които са определени в черновата.

Данните и резултатите от гласуването на местните избори трябва да се попълват на протокола в чернова, за да може в оригиналният протокол да бъдат нанесени вече установените данни.