Министерството на иновациите и растежа (МИР) възлага на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) изпълнението на финансовите инструменти от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). ЕИФ е част от Групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Партньорството между институциите стартира днес по време на официална церемония в Министерството. То се състои в управлението на три дялови финансови инструмента за 360 млн. лв., които се очакват през 2023 г. Тези средства от НПВУ ще достигнат до родните малки, средни и микропредприятия чрез Европейския инвестиционен фонд.

По линия на МИР са одобрени две програми за 5 млрд. лв., посочи министърът на иновациите и растежа Александър Пулев. Те са новата програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията", одобрена на 3 октомври и програмата за научни изследвания и иновации, одобрена на 5 декември.

1.49 млрд. евро получават предприятията у нас по нова програма, одобрена от ЕК

1.49 млрд. евро получават предприятията у нас по нова програма, одобрена от ЕК

Над 85% от бюджета на програмата са предназначени за малки и средни предприятия

По думите му само по линия на МИР четири процедури за 600 млн. лв. ще стигнат до бизнеса в рамките на няколко месеца от НПВУ.

"Успяхме да договорим нещо изключително важно за предприемаческата екосистема в страната", подчерта Пулев.

Сътрудничеството между ЕИБ и ЕИФ даде възможност за разработване на нови инициативи за финансиране, което ще се възползва от безпрецедентната схема за възстановяване, заяви вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова.

С първия дялов инструмент ще бъдат вложени 146,7 млн. лв. във възстановяване от Ковид кризата на малки и средни предприятия, както в дружества с по-малко от 500 служители и такива със средна пазарна капитализация до 3000 служители. Средствата могат да се използват за покриване на режийни разходи, заплати, материали или консумативи, да се запазват работни места и да се закупува ново оборудване.

С втория дялов инструмент, който е със същия бюджет, ще се повиши капацитетът на компаниите да създават и внедряват иновации. Парите са насочени към към малки и средни предприятия, дружества с по-малко от 500 служители и такива със средна пазарна капитализация до 3000 служители. Финансирането ще подпомогне придобиването на машини, с които да се разработват иновативни продукти. Този втори дял е насочен към малки и средни предприятия, дружества с по-малко от 500 служители и такива със средна пазарна капитализация до 3000 служители.

Третият дялов инструмент, който е за климатичен неутралитет, ще е с бюджет 58,7 млн. лв. Средствата са отредени за МСП, както и за дружества със специално предназначение (в състава, на които могат да бъдат освен предприятия и публични институции и неправителствени организации), големи инфраструктурни планове, проекти за оборудване и съоръжения, които допринасят за опазване на околната среда, дигитализацията, за преодоляване неблагоприятното влияние върху климата, както и за прехода към цифрова икономика и подобряване социалните условия на живот.

От министерството припомнят, че на 7 ноември бе подписано споразумение и за изпълнението на два дългови инструмента по Плана за 300 млн. лв., които ЕИФ също ще управлява.

Така финансовите инструменти по НПВУ стават пет - три дялови и два дългови, на обща стойност близо 660 млн. лв.

Предстои Народното събрание да ратифицира двата документа. След това ЕИФ ще започне подбор на финансови посредници (търговски банки) и на фонд мениджъри, които да подкрепят финансово и чрез менторство малките, средните и микропредприятията в страната.

Двата дългови инструмента, които са на обща стойност 300 млн. лв. ще предоставят подкрепа за растеж и подобряване на енергийната ефективност на фирмите.