39 народни представители вече са се възползвали от възможността да назначат нещатни сътрудници, които да им подпомагат в парламентарната дейност. Това предаде БНР.

Девет от назначените са специалисти по връзки с обществеността и пиари. Тъкмо това е ресорът на експерта по политически комуникации и част от гражданското движение БОЕЦ Весислава Танчева, която ще сътрудничи на депутата от Демократична България - Петър Маринов.

Като нещатен сътрудник на депутата Александър Ненков се завръща Румен Стоилов - бивш депутат от ГЕРБ и шампион по самбо. Той ще дава съвети в областта на регионалното развитие.

Бившият областен управител на Благоевград по време на мандата на ГЕРБ Бисер Михайлов ще съветва по правни въпроси бившият регионален министър Росен Желязков.

Още един нов депутат положи клетва

Още един нов депутат положи клетва

Димитър Недялков заема мястото на банката на Цветомир Паунов

Засега само една парламентарна комисия е назначила нещатен сътрудник. Оглавяваната от депутата от БСП Драгомир Стойнев Комисия по въпросите на Европейския съюз се е спряла на докторанта по финанси Станислав Младенов, който беше кандидат за народен представител на левицата в 25 МИР, но не успя да влезе в парламента.

За разлика от постоянните сътрудници, нещатните не са служители на Народното събрание. Те получават възнагражденията си от допълнителните две трети над заплатите, които депутатите получават тъкмо с такава цел. Според гласуваните промени в парламентарния правилник тези пари не е задължително да бъдат превеждани по банков път, а могат да се вземат и на ръка, както досега. Изискването за изплащане по банков път важи само за основните заплати.

Депутатите ще получават заплати по банков път, но спорните 2/3 остават по решение на ПГ

Депутатите ще получават заплати по банков път, но спорните 2/3 остават по решение на ПГ

Настимир Ананиев иска депутатите да излязат на светло, Каримански контрира - банков път не означава прозрачност