Депутатите ще получават парите си по банков път, но спорните 2/3 от заплатата, които са допълнителните им възнаграждения за съветници, сътрудници и комисии, ще се получават по банков път само ако председателите на парламентарните групи решат това.

Текстът бе предложен като промяна в правилника за 47-ото НС от Андрей Гюров, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната". Предложението е в три точки, които бяха гласувани отделно.

За първото - парите да се получават по банков път - гласуваха 131 депутати, против нямаше, въздържали се - 29. Второто, което е 2/3 от парите да се изплащат по банков път, бе отхвърлено, макар и гласувано два пъти - последният резултат, 67 "за", 42 "против", 52 въздържали се.

Депутатските заплати само по банков път било на ръба на закона

Депутатските заплати само по банков път било на ръба на закона

Работникът може да получава заплатата си на ръка до определена сума

А последната редакция - парите да се превеждат само по решение на парламентарната група, бе прието със 133 "за", против няма, 22 въздържали се.

Дебатът по спорната тема бе кратък. Настимир Ананиев, депутат от ВОЛТ и председател на Комисията по изменение на правилника, изрази мнение, че е важно депутатите да излязат на светло и ще има повече прозрачност за обществото, тъй като сега по думите му се нарушава законът.

Любомир Каримански от ИТН защити три пъти обратното мнение от трибуната: Банков път не означава прозрачност, каза той. А вторият му довод бе, че НС е бюджетна организация и не може да става дума за сиви пари и Сметната палата може да прави проверка.

Каримански се обърна и директно към Настимир Ананиев, че тъй като е преподавател в УНСС в тази специфика, би му писал "слаба оценка".

Депутатите да могат да си получават заплатите и на ръка

Депутатите да могат да си получават заплатите и на ръка

Обсъждали да си съкратят или отменят Коледната ваканция

Доводите на ГЕРБ бяха, че парите на депутатите и сега се изплащат по банков път, Христо Гаджев посочи, че на Ананиев му се "привиждат торби с пари, за които явно мечтае". Депутатът от ВОЛТ отговори: За торби не знам, но за сакове чухме на магистрала "Хемус".

Десислава Атанасова също се обърна от трибуната към Ананиев, че е объркан в представите си за действие на правилника, който по отношение на финансовите правила винаги се е прилагал по един и същ начин. Тя бе категорична, че средствата са се получавали по банков път, те се декларират на страницата на комисията за противодействие на корупцията с всички декларации на всички представители в предходни парламенти.

ГЕРБ направи процедурни предложение трите изменения на текста да се гласуват отделно, то бе прието.

Настимир Ананиев обаче бе категоричен, че в миналото НС парите са се получавали в брой.

Заплащането на депутатските заплати по банков път е добра практика, според Карадайъ

Заплащането на депутатските заплати по банков път е добра практика, според Карадайъ

Несъстоятелен бил въпросът дали тази практика е в полза на Делян Пеевски